Jack Daniel’s

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jack Daniel’s

Fľaša Jack Daniel’s Old No.7, 1,14 litrov, 40%, špeciálna edícia pre Kanadu
PôvodUSA Tennessee
Kategóriawhiskey
Rok založenia1875
Obsah alkoholu40 %
Použitienápoj sa konzumuje čistý

Jack Daniel’s Tennessee whiskey je najpredávanejšia americká whisky na svete a 18. najpredávanejším destilátom vôbec.[1]

Vyrába ju destilérka Jack Daniel v Lynchburgu v štáte Tennessee, ktorá je od roku 1956 vlastnená spoločnosťou Brown-Forman. Napriek tomu, že tento produkt spĺňa regulačné kritéria pre klasifikáciu bourbonu, vďaka filtrácii cez drevené uhlie sa od neho odlišuje a je zaradený do skupiny Tennessee whiskey.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Jack Daniel vlastným menom Jasper Newton Daniel sa narodil v septembri 1850 v Lynchburgu v štáte Tennessee, ako najmladší z 10 detí. Presný dátum narodenia nie je známy, keďže všetky záznamy boli zničené požiarom. V ranom veku odišiel Jack z domu a bol vychovávaný rodinným priateľom Danom Callom. Call bol luteránskym pastorom, ale vlastnil tiež pálenicu na whiskey hneď za mestom Lynchburg. Tu sa mladý Jack naučil o výrobe whisky. V septembri 1863, keď mu bolo trinásť rokov, rozhodol sa pán Call zasvätiť svoj život úradu pastora a pálenicu Jackovi predal.

Po občianskej vojne v roku 1866 museli byť všetky pálenice registrované. Jack Daniel tu svoju zaregistroval ako prvý a to vo svojich 16 rokoch. Týmto má liehovar v Lynchburgu štatút najstaršej registrovanej pálenice v USA a bol zaradený medzi národné pamiatky. Mesto Lynchburg má okolo 360 obyvateľov a paradoxne je to jediné miesto, kde bez prerušenia od 1909 panuje prohibícia, je tu prísne zakázaný predaj alkoholu na verejných miestach – tento tzv. „suchý zákon“ neplatí len za bránou liehovaru Jack Daniel’s.[chýba zdroj]

Jack zomrel v roku 1911. Jeho smrti predchádzala príhoda, keď jedného skorého rána prišiel do práce a snažil sa otvoriť svoj trezor. Nemohol si však spomenúť na správnu kombináciu kódu, a tak do oceľového trezoru nahnevane kopol a zlomil si palec na ľavej nohe. Spočiatku len kríval, ale neskôr sa v rane usadila infekcia, ktorá vyústila do krvnej otravy.

Pretože sa nikdy neoženil a nemal deti, odkázal pálenicu svojim synovcom Lemovi Motlowovi a Dickovi Danielovi. Dick však po roku predal svoj podiel Lemovi. Následne bola firma začlenená ako: „Jack Daniel Distillery, Lem Motlow, Prop, Inc.“; čo znamenalo, že aj naďalej firma patrila pánovi Lemovi Motlowovi.

Za označením Old. No 7, ktoré sa objavuje na známej etikete fľaše Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, sa skrýva celá škála príbehov, samozrejme nikto nevie, ktorý z nich je pravdivý. Niekto tvrdí, že 7 bolo Jackove šťastné číslo, niekto že mal 7 mileniek, alebo že sa jedná o číslo vlaku, ktorým prevážal Jack Daniel’s sudy. Existuje ešte niekoľko ďalších vysvetlení, ale všetky sú špekulatívne. Pravdou je, že ten správny príbeh stojací za číslom „7“ zostáva záhadou. Poznal ho len Jack a ten ho nikomu nepovedal.[2]

Výrobný proces[upraviť | upraviť zdroj]

Jack Daniel’s Tennessee whiskey sa vyrába z kukurice, jačmeňa, žita a veľmi kvalitnej pramenitej vody, pochádzajúcej z vápencovej jaskyne. Táto prírodne filtrovaná voda prúdi po celý rok s prietokom 3028 litrov za minútu, pri stálej teplote 13,3°C.

Tennessee whiskey, je americká whisky, ktorá sa po destilačnej fáze filtruje cez drevené uhlie, ktoré si destilérka vyrába sama. Proces filtrácie sa nazýva Lincoln Country Proces. Uhlie je vyrábané z dreva javoru cukrodarného a je navrstvené vo veľkých valcoch. Whisky „prekvapkáva“ cez uhlie, čo jej dodáva dokonale jemnú údenú chuť ešte pred tým, ako dozrie v sudoch. Vďaka tomu je Jack Daniel’s Tennessee whiskey a nie bourbon.

Po procese zjemnenia dreveným uhlím je whisky Jack Daniel’s uložená do nových sudov z bieleho amerického dubu. Jack Daniel’s je jediná významná destilérka, ktorá si sudy vyrába sama. Pre sudové priečky je vyberané to najlepšie drevo bieleho dubu. Remeselníci ich ručne stlčú dokopy a opatrne opália vnútro sudu tak, aby prírodné cukry obsiahnuté v dreve skaramelizovali. Práve z opáleného dubu získava whisky svoju bohatú jantárovú farbu, jedinečnú chuť a chuťový dozvuk.

Naplnené sudy sa potom ukladajú do tzv. „Barrel houses“, kde Tennessee whiskey zreje. Vo vyšších poschodiach dochádza k väčším teplotným zmenám, farba whisky je bohatšia a má robustnejší chuťový profil. V nižších poschodiach dochádza k menším teplotným výkyvom, čo dodáva chuti ľahší a jemnejší profil.

Whisky zreje v sudoch 4-6 rokov. Vek však nie je najdôležitejším faktorom kvality. Vďaka pôsobeniu teplotných rozdielov v priebehu ročných období dochádza pri procese dozrievania k opätovnému rozpínaniu a sťahovaniu sudu, čo spôsobuje hlbšie vsiaknutie whisky do dreva sudu a jej opakované uvoľňovanie späť. Po štyroch až šiestich rokoch zrenia tekutiny v sudoch nastáva čas master destillera, ktorý rozhoduje o tom, či môže whisky opustiť sud a vydať sa na cestu ku konzumentom.

Približne 25% whisky sa zo sudu počas zrenia odparí, hovorí sa tomu anjelská daň.[3]

Master Destiller[upraviť | upraviť zdroj]

Master Destiller dohliada na celý proces výroby whisky od mletia až po plnenie do fliaš. Od roku 2008 je ním Jeff Arnett, ktorý je v poradí siedmym Master Destillerom v 160-ročnej histórii Jack Daniel’s. Jeho predchodca Jimmy Bedford zastával tuto pozíciu 20 rokov.[4]

Značky[upraviť | upraviť zdroj]

Jack Daniel’s old No. 7[upraviť | upraviť zdroj]

Najznámejšia Tennessee Whiskey na svete, Jack Daniel’s old No. 7, sa vyznačuje sýtou, stredne medovinovou farbou s výrazným pomarančovým tónom. Svoju jemnú chuť získava vďaka prekvapkávaniu cez trojmetrovú vrstvu uhlia javora cukrodárneho a následným približne štvorročným zrením v dubových sudoch.[5]

Gentleman Jack[upraviť | upraviť zdroj]

Pre Gentleman Jack je typická veľmi jemná a napriek tomu však výrazná chuť pripomínajúca exkluzívny koňak. Jack Daniel’s destillery vyrába tento produkt od roku 1988. Ako jediná na svete je táto whisky 2x prekvapkávaná cez drevené uhlie. Prvé prekvapkanie prebieha po destilácii pred uložením do sudu a druhé po procese starnutia, pred plnením do fliaš.[6]

Jack Daniel’s Single Barrel[upraviť | upraviť zdroj]

Jack Daniel’s Single Barrel bol po prvýkrát predstavený v roku 1997. Sudy, v ktorých whisky zreje, sú uložené vo vyšších poschodiach tzv. „Barrel Houses“, kde je v lete vyššia teplota a v zime naopak nižšia. Sudy sú tak vystavené známejším zmenám teplôt, prebieha tam vyššia miera zrenia a to dodáva whisky jej výraznú, zrelšiu chuť a jantárovú farbu. Pri Single Barreli je výrobný proces rovnaký, ale doba zrenia je približne o 2 – 3 roky dlhšia.

Každá fľaša je plnená len z jedného sudu, to znamená, že každá várka obsahujúca približne 250 fliaš je v podstate originálom. Whisky je stáčaná ručne a každá fľaša je popísaná dátumami, v ktorom sude zrela, kde bol sud umiestnený a kedy bola naplnená do fľaše.

Jack Daniel’s Tennessee Honey[upraviť | upraviť zdroj]

Najmladším členom rodiny je Jack Daniel’s Tennessee Honey – jemný likér, ktorého základ tvorí Jack Daniel’s old No. 7 a medový likér. Ten je vyrábaný z pravého včelieho medu z oblasti Tennessee a vďaka nemu získal likér zlatistú farbu a sladkú jemnú chuť. Lahodná a plná chuť, ktorej ďalej dominuje jemný nádych melasy, čokolády a praliniek, najlepšie vynikne, keď je Jack Daniel’s Tennessee Honey podávaný vychladený na 18 stupňov (ostatné whisky Jack Daniel’s sa podávajú s ľadom či namrazené).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jack Daniel’s na českej Wikipédii.