Jacki Weaverová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jacki Weaver
Celé menoJacqueline Ruth Weaver
Narodenie 25. máj 1947 (76 rokov)
Sydney, Nový Južný Wales, Austrália
Povolanieaustrálska herečka
Roky pôsobenia1962 – súčasnosť
ManželJohn Walters (1969 – r. 1970)
Richard Wherrett (1971 – r. 1974)
Phil Davis (1977– r. 1981)
Deti1

Jacqueline Ruth Weaver (angl. Jacqueline Ruth Weaver; * 25. máj 1947, Sydney, Nový Južný Wales, Austrália) je austrálska herečka, ktorá v rokoch 2011 a 2013 získala nomináciu na Academy Awards.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je dcérou Edith a Arthura Weaverovích. Jej matka bola migrantkou z Anglicka. Získala štipendium na štúdium sociológie ale odmietla a namiesto toho začala študovať herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru začala v roku 1962. Pôsobila v austrálskej hudobnej šou Bandstand. Dlhý čas vystupovala v divadlách. Od roku 1971 sa začala venovať filmu. Jej prvým filmom bol austrálsky film Stork. V roku 1975 stvárnila jednu z vedľajších úloh vo filme Picnic at Hanging Rock. Koncom 70. rokov bola menej obsadzovaná do filmových úloh, preto sa začala venovať naplno divadlu.

V roku 2010 sa začala častejšie objavovať vo filmoch. Získala úlohu vo filme Animal Kingdom, kde stvárnila matriarchát rodiny lupičov. Jej herecký výkon jej vyslúžil nomináciu na Academy Awards v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe a tiež austrálske ocenenie AACTA, ktoré získala. V roku 2012 bola obsadená do filmu Silver Linings Playbook, za ktorý tiež získala nomináciu na Academy Awards v rovnakej kategórii.

V roku 2019 sa pripojila k hereckému obsadeniu filmu Pooms, kde hrala po boku herečiek Diane Keaton, Pam Grier a Rhei Perlman. Od rovnakého roku účinkovala v austrálskom televíznom seriály Bloom.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bola tri krát vydatá a z prvého manželstva má syna Dylana, narodeného v roku 1970.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jacki Weaver na anglickej Wikipédii.