Jackie Hoffmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Jackie Hoffman)
Jackie Hoffmanová
v roku 2011
Narodenie 29. november 1960 (63 rokov)
Queens, New York, New York, USA
Povolanieherečka, speváčka, komička
Roky pôsobenia1992 – súčasnosť
ManželSteve Smyth

Jackie Hoffmanová (vl. menom: Jacqueline Laura Hoffman; * 29. november 1960, Queens, New York, New York, USA) je americká herečka, speváčka a komička známa svojimi one-woman show pôvodných piesní a monológov so židovskou tematikou. Je veteránkou slávnej chicagskej komediálnej improvizačnej skupiny The Second City.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v Queense v New Yorku. Je židovského pôvodu.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Divadlo[upraviť | upraviť zdroj]

Počas svojho osemročného pôsobenia v chicagskej komediálnej improvizačnej skupine The Second City získala Cenu Josepha Jeffersona, úctyhodnú divadelnú cenu Chicaga. Je aktívnou divadelnou herečkou. V roku 2002 bola obsadená do muzikálu Hairspray na Broadwayi, kde stvárnila úlohu Prudy Pingleton. Za svoj výkon získala v roku 2003 cenu Theatre World Award.

Od júla 2007 do septembra 2008 účinkovala v rockovom muzikáli Xanadu na Broadwayi. V roku 2010 parodovala singel „Alejandro“ od speváčky Lady Gaga.

Účinkovala v broadwayskej produkcii filmu Charlie a továreň na čokoládu, ktorá mala premiéru v apríli 2017.

Film a televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Hoffmanová hrala v niekoľkých filmoch a televíznych seriáloch vo vedľajších úlohách. V rokoch 19992000 dabovala jednu z postáv v animovanom televíznom seriály Dilbert.

V roku 2014 sa objavila vo vedľajšej úlohe v oscarovom filme Birdman. Po boku Jessicy Lange si zahrala v prvej sérii televízneho filmu Feud: Bette and Joan, kde stvárnila rolu menom Mamacita. Hoffmanová bola za rolu Mamacity nominovaná na Primetime Emmy Award za vynikajúcu herečku vo vedľajšej úlohe v limitovanej sérii alebo televíznom filme.

V rokoch 20212022 účinkovala v 11 epizódach televízneho seriálu Iba vraždy v budove, po boku Stevea Martina a Seleny Gomez.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Hoffmanová je vydatá za jazzového trubkára Steva Smytha.

Priatelí sa so Stephenom Colbertom a jeho manželkou Evelyn McGee-Colbert. Ako 46 ročná, bola hospitalizovaná na hysterektómiu na odstránenie nezhubného nádoru.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jackie Hoffman na anglickej Wikipédii.