Jacob van Campen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jacob van Campen
holandský barokový umelec a architekt
holandský barokový umelec a architekt
Narodenie2. február 1596
Haarlem, Holandsko
Úmrtie13. september 1657 (61 rokov)
Amersfoort, Holandsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jacob van Campen
Palác Noordeinde, Amsterdam
Mauritshuis, Haag

Jacob van Campen (* 2. február 1596, Haarlem, Holandsko – † 13. september 1657, Amersfoort) bol holandský barokový umelec a architekt.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v bohatej rodine v Haarleme a mladosť strávil v rodnom meste. Nakoľko bol zo vznešenej rodiny a mohol nakladať so svojim časom ako chcel, začal sa venovať maliarstvu ako svojmu koníčku. V roku 1614 sa stal členom Guild of Saint Luke a študoval maliarstvo u Fransa de Grebbera (z tohto obdobia sa zachovalo mnoho jeho malieb). Asi v rokoch 1616 – 1624 žil v Taliansku. Po návrate do Holandska sa začal venovať architektúre, v ktorej využil svoje si vypožičal od architektov ako Andrea Palladio, Vincenzo Scamozzi, a tiež využil vplyv Marca Vitruvia Pollia. A je to tiež hlavne on, kto je zodpovedný za obnovu neoklasického štýlu v holandskej barokovej architektúre – kombináciu domáceho, holandského murovaného štýlu s Vitruvianovými princípmi.

Van Campen spolu a jeho priateľ Constantijn Huygens navrhli nový dom pre Hugenotov. Po Van Campenovej smrti jeho práca silno ovplyvnila Johanna Mauritsa, princa z Nassau, dizajnéra záhrad v Kleve, a Frederika Williama Brandenburského.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá známa van Campenova budova je Coymans house z roku 1625 v Amsterdame. V 30. rokoch 17. storočia van Campen a Pieter Post navrhli Mauritshuis v Haagu (palác, ktorý je dnes domovom Kráľovskej obrazovej galérie), a sám van Campen postavil tiež prvé holandské divadlo – amsterdamský Stadsschouwburg. Okolo roku 1645 van Campen navrhol kostol Nieuwe Kerk v Haarleme, ktorý bol ovplyvnený tvorbou anglického architekta Christophera Wrena. Jeho najznámejšou prácou je pravdepodobne veľká mestská radnica v Amsterdame (začiatok stavby v roku 1648), dnešný Kráľovský palác na námestí Dam.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Huisken, Jacobine, Koen Ottenheym and Gary Schwartz: Jacob van Campen. Het klassieke ideaal in de Gouden Eeuw. Amsterdam, 1995.
  • Mak, G.: Het stadspaleis. De geschiedenis van het paleis op de Dam. Amsterdam, 1997.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]