Jan Ščudlík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Ščudlík
česko-slovenský generál, zástupca veliteľa 1. armády Československej ľudovej armády
Jan Ščudlík
Narodenie30. október 1946 (77 rokov)
Česko

Generálmajor Ing. Jan Ščudlík bol česko-slovenský generál, bývalý zástupca veliteľa 1. armády Československej ľudovej armády.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1965 študoval na Učilišti vojsk ministerstva vnútra Júliusa Fučíka v Bruntále, ale v nasledujúcom roku prestúpil na Vyššie vojenské učilište hrdinu Sovietskeho zväzu kapitána Otakara Jaroša do Vyškova, ktoré ukončil v roku 1969 .

Jeho ďalším pôsobiskom sa stal 63. motostrelecký pluk v Michalovciach. Tu vykonával rôzne veliteľské funkcie veliteľom čaty počnúc a končiac vo funkcii veliteľa pluku. V roku 1980 bol premiestnený do Prešova na funkciu zástupcu veliteľa 14. tankové divízie.

V rokoch 19721974 absolvoval štúdium na Vojenskej akadémii Antonína Zápotockého v Brne. Na prelome rokov 1976-77 absolvoval kurz veliteľov motostreleckých plukov pri Vyššom dôstojníckom kurze VÝSTREL v Solnečnogorsku. V roku 1984 absolvoval štúdium na Vojenskej akadémii Generálneho štábu ozbrojených síl ZSSR K. J. Vorošilova v Moskve. Po návrate sa stal veliteľom prešovskej 14. tankovej divízie. V roku 1987 odišiel do Slaného kde prevzal velenie 1. tankovej divízie. O rok neskoršie sa jeho novým pôsobiskom stalo mesto Příbram, kde prevzal funkciu zástupcu veliteľa 1. armády. Od roku 1991 bol ustanovený do funkcie na GŠ ČSA v Prahe, kde plnil povinnosti zástupcu náčelníka Správy tankového a mechanizovaného vojska. Menovaný do prvej generálskej hodnosti bol 1.10. 1988. Svoju vojenskú kariéru ukončil v roku 1992 keď bol genmjr. Ščudlík preložený do zálohy.

Miesta vojenského pôsobenia[upraviť | upraviť zdroj]

Znalosť cudzích jazykov[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]