Jana Seymourová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jana Seymourová
Anglická kráľovná
Jana Seymourová
Jana Seymourová, erb (z wikidata)
Jana Seymourová, podpis (z wikidata)
Biografické údaje
Narodenie1508 / 1509
Anglicko
Úmrtie24. október 1537
Anglicko
Rodina
Manžel
Potomstvo
Odkazy
Spolupracuj na CommonsJana Seymourová
(multimediálne súbory na commons)

Jana Seymourová (* 1508/1509 – † 24. október 1537) bola tretia manželka kráľa Henricha VIII. Jeho manželkou sa stala len desať dní po poprave jeho druhej manželky Anny Boleynovej. Zomrela dva týždne po pôrode svojho jediného syna Eduarda VI. kvôli popôrodným komplikáciam.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jana sa narodila v roku 1508 alebo 1509 ako piate dieťa Sira Johna Seymoura z Wiltshire a Margery Wentworthovej. Po matkinej línii bola príbuzná s Eduardom III. a tiež s rodom Percy (vplyvný šľachtický stredoveký rod). Pre toto príbuzenstvo bola tiež príbuzná s kráľom Henrichom VIII. ako jeho sesternica z piateho kolena.
Bola tiež príbuzná so svojou predchodkyňou Annou Boleynovou. Boli sesternice z druhého kolena a mali spoločnú prastarú mamu, Elizabeth Cheneyovú.

Dátum narodenia[upraviť | upraviť zdroj]

Rodostrom Jany Seymourovej

Presný dátum jej narodenia je nejasný – zvyčajne sa udáva rok 1509, ale v dobových záznamoch je poznačené, že na jej pohrebe išlo za sebou v zástupe 29 žien. V tom čase bolo zvykom, že každá žena zo zástupu označovala jeden rok nebohej, čo znamená, že v čase smrti mala Jana Seymourová 29 rokov, a teda sa musela narodiť v roku 1508.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Na rozdiel od jej predchodkýň Anny Boleynovej a Kataríny Aragónskej, nebola Jana Seymourová veľmi vzdelaná. Vedela len napísať a prečítať svoje meno. Namiesto toho bola od detstva vzdelávaná vo vyšívaní a vedení domácnosti, čo bolo pre vtedajšie ženy veľmi dôležité.

Uvedenie na kráľovský dvor[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1530 bola uvedená na kráľovský dvor a v roku 1532 sa stala dvornou dámou Kataríny Aragónskej. Po uznaní neplatnosti manželstva Kataríny Aragónskej a Henricha VIII., kráľovou druhou manželkou sa stala Anna Boleynová a Jana Seymourová sa stala jej dvornou dámou.

Henrich VIII. mal s Annou Boleynovou len dcéru, budúcu Alžbetu I. Dve ďalšie tehotenstvá skončili predčasným pôrodom chlapcov. Henrichov tlak na Annu, aby porodila syna, bol stále väčší, čo jej samozrejme nepridávalo na pokoji a príťažlivosti, a tak sa mohla len bezmocne prizerať, ako si kráľ hľadá novú manželku.

Henrichov záujem o Janu Seymourovú sa začal približne vo februári 1536, keď ju stretol na svojich letných cestách. Jana bola úplne odlišná od Henrichovej manželky Anny. Jana bola bledá blondínka, zatiaľ čo Anna mala tmavé vlasy a olivovú pleť. Jana sa tak stala Henrichovou milenkou. Hoci je všade vykresľovaná ako pokojná, poddajná a zdržanlivá osoba, neochvejne odmietala byť len kráľovou milenkou. Napriek tomu, že Henrich VIII. bol ženatý s Annou Boleynovou, vkladal do Jany nádeje, že mu porodí syna.

Manželstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Šesť žien Henricha VIII.
Katarína Aragónska
Anna Boleynová
Jana Seymourová
Anna Klévska
Katarína Howardová
Katarína Parrová

Vzťah s Henrichom VIII.[upraviť | upraviť zdroj]

Jej zásnuby s Henrichom VIII. sa konali 20. mája 1536, čo bol jeden deň po poprave Anny Boleynovej. Svadba sa konala o desať dní neskôr vo Whitehalle. Jana Seymourová bola vyhlásená za kráľovnú 4. júna toho istého roku. Korunovaná však nikdy nebola. Henrich VIII. naznačil, že je ochotný ju korunovať, ak mu porodí syna – dediča trónu.

Henrich Janu veľmi miloval, no o tom čo cítila Jana k nemu, nič nevieme. Jana bola plachá, mierna a poddajná. Svojho manžela veľmi obdivovala a plnila úlohu kráľovnej Anglicka. Starala sa aj o Henrichove dcéry z prvého a druhého manželstva, o dcéru Kataríny Aragónskej – Máriu aj o dcéru po Anne Boleynovej – Alžbetu. Ľud Janu miloval, kráľove dcéry si ju tiež obľúbili. Bola katolíčka a svojho manžela sa snažila priviesť späť ku katolíckej viere, jej snaha však bola márna.

Ako je z dobových záznamov známe, Jana Seymourová bola veľmi formálna a prísna. Blízky vzťah si udržiavala len s príbuznými – švagrinou Annou Stanhopeovou (manželka Janinho brata Eduarda Seymoura) a svojou sestrou Alžbetou.

Kráľovský dvor za Jany Seymourovej[upraviť | upraviť zdroj]

Extravagantný a výstredný spoločenský život, ktorý bol preferovaný a svoj vrchol dosiahol za Anny Boleynovej bol nahradený striktnou dekoráciou. Príkladom sú napríklad požiadavky na šaty dvorných dám, ktoré mali presne stanovený počet perál, ktoré boli našité na dámskych sukniach. Francúzska móda, ktorú zaviedla Anna Boleynová, bola zakázaná.

Jana Seymourová a politika[upraviť | upraviť zdroj]

V politike sa Jana Seymourová tiež javila veľmi konzervatívne. Angažovala sa len v národných záležitostiach. V roku 1536 žiadala manžela, aby odpustil trest účastníkom Púte Gréckeho odboja. Henrich VIII. odmietol a pripomenul jej osud jej predchodkyne, ktorá sa „starala do jeho záležitostí“.

Jana Seymourová a jej nevlastné dcéry[upraviť | upraviť zdroj]

Jana Seymourová bola katolíckej viery, známej ako stará viera. Z toho dôvodu a z dôvodu jej lojality k jej predchodkyne Kataríne Aragónskej Jana vynaložila veľké úsilie k tomu, aby Henrichovo prvé dieťa, Mária Tudorová bola opäť pripustená na kráľovský dvor za všetky deti, ktoré by mala Jana Seymourová s Henrichom VIII.

Jana sa tiež pokúsila zmieriť Máriu Tudorovú s Henrichom. Krátko pred svojou smrťou prejavila snahu priviesť späť na kráľovský dvor aj Alžbetu, dcéru Anny Boleynovej tým, že ju pozvala na krstiny syna Eduarda.

Tehotenstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roku 1537 Jana Seymourová otehotnela. Počas tehotenstva sa u nej vyskytovala veľká chuť na prepelice, ktoré pre ňu na Henrichov príkaz dovážali až z Calaisu a Flámska. Pôrod sa začal v septembri 1537 a 12. októbra 1537 porodila na Hampton Court Palace Henrichovi syna Eduarda – prvého mužského potomka a dediča trónu, budúceho anglického kráľa Eduarda VI.

Smrť Jany Seymourovej[upraviť | upraviť zdroj]

Jana Seymourová – manželka Henricha VIII.

Potom, čo sa zúčastnila 15. októbra 1537 princových krstín, bolo jasné, že je vážne chorá. Janin pôrod bol veľmi ťažký, pôrodné bolesti trvali dva dni a tri noci. Povesti hovoria, že zomrela na následky cisárskeho rezu, ktorý nariadil Henrich preto, aby sa dieťa nenarodilo mŕtve. V skutočnosti dostala vysokú horúčku a otravu krvi a dvanásť dní po pôrode, teda 24. októbra 1537, zomrela na Hampton Court Palace. Bola pochovaná v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom hrade. V úlohe hlavného smútiaceho bola jej nevlastná dcéra Mária, neskoršia kráľovná Mária I. Jana Seymourová bola jediná z Henrichových manželiek, ktorá mala kráľovský pohreb.

Po čase bol nad jej hrob napísaný tento nápis:

Tu leží Fénix, ktorého smrť
Vdýchla ďalšiemu Fénixovi život
Je to tak smutné
Svet je zrazu taký osamotený.

Henrich jej smrť bral veľmi ťažko. Po jej smrti bol v smútku najbližšie tri mesiace a najbližšie tri roky sa neoženil, aj keď rokovania ohľadom ďalšieho manželstva sa začali krátko po jej smrti. Ak by nebolo politických okolností, ostal by vdovec, ale vzhľadom na to, že mal iba jediného mužského potomka a v dobe extrémnej úmrtnosti v detskom veku to je naozaj nedostatočný počet, musel sa štvrtýkrát oženiť. Jana Seymourová bola Henrichova najobľúbenejšia manželka. Historici sa domnievajú, že dôvodom jeho veľkej lásky k nej bol fakt, že mu porodila mužského dediča. Keď Henrich VIII. v roku 1547 zomrel, na jeho žiadosť ho pochovali vedľa nej.

Situácia po jej smrti[upraviť | upraviť zdroj]

Janini dvaja bratia, Thomas Seymour a Eduard, použili jej pamiatku na vylepšenie ich vlastnej situácie. Thomas Seymour vyhlasoval, že sa usiluje o princeznú Alžbetu, ale po Henrichovej smrti sa oženil s vdovou po Henrichovi, Katarínou Parrovou. Za vlády Henrichovho syna kráľa Eduarda VI. sa Eduard Seymour vyhlásil za ochrancu mladého kráľa, čím sa prakticky stal panovníkom Anglicka. Nakoniec však obom bratom bola odobratá moc a boli popravení.

Jej syn Eduard VI. vládol Anglicku po smrti svojho otca ešte pred dosiahnutím plnoletosti, ale zomrel na tuberkulózu v šestnástich rokoch.

Genealógia[upraviť | upraviť zdroj]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján Seymour (1402 – 1464)
 
 
 
 
 
 
 
Ján Seymour (asi 1434 – 1463)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Izabela Williamová
 
 
 
 
 
 
 
Ján Seymour (asi 1450 – 1491)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sir Robert Coker
 
 
 
 
 
 
 
Alžbeta Cokerová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján Seymour
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sir George Darell
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ALžbeta Darellová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján Stourton
 
 
 
 
 
 
 
Margaret Stourtonová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marjory Wadhamová
 
 
 
 
 
 
 
Jana Seymourová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sir Roger Wentworth
 
 
 
 
 
 
 
Sir Filip Wentworth
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Margaret Despenserová
 
 
 
 
 
 
 
Sir Henry Wentworth
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sir Ján de Clifford
 
 
 
 
 
 
 
Mária Cliffordová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lady Elizabeth Percyová
 
 
 
 
 
 
 
Margery Wentworthová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ján Say (1445 – ?)
 
 
 
 
 
 
 
Ján Say (1461 – 1478)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maud N.
 
 
 
 
 
 
 
Anna Sayová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sir Lawrence Cheney
 
 
 
 
 
 
 
Alžbeta Cheneyová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alžbeta Cokaynová
 
 
 
 
 
 

Filmy o Jane Seymourovej[upraviť | upraviť zdroj]

  • Osoba Jany Seymourovej bola po prvýkrát vykreslená v nemeckom filme Anna Boleynová od Aud Edege Nissena (rok 1920).
  • V roku 1933 si Janu Seymourovú zahrala vo filme Alexandra Korda Wendy Barrieová. Bol to film Súkromný život Henricha VIII. (The Private Life of Henry VIII.). Kráľa stvárnil Charles Laughton.
  • Postava Jany Seymourovej vo vedľajšej úlohe sa objavila aj vo filme Hal B. Wallisa z roku 1969 Tisíc dní Anny (Anne of the Thousand Days), ktorý získal Oscara. Stvárnila ju herečka Lesley Patersonová, kráľa si zahral Richard Burton.
  • V roku 1970 BBC uviedla seriál Šesť manželiek Henricha VIII., Jane bola venovaná jedna časť s názvom Jane Seymour, kde ju tvorcovia prezentovali ako introvertnú osobu, úprimnú a vernú manželovi. Kráľa hral Keith Michell, Janu Seymourovú herečka Anne Stallybrassová.
  • V roku 1973 bola táto interpretácia zopakovaná v snímke Henrich VIII. a jeho šesť žien (Henry VIII. and his Six Wives), v ktorej opäť účinkoval Keith Michell ako kráľ Henrich VIII. a Janu Seymourovú si zahrala Jane Asherová.
  • V dokumentárnom seriály Davida Starkeyho Henrichove kráľovné zastúpila Janu Seymourovú herečka Charlotte Roachová (rok 2001).
  • V televíznej dráme od spoločnosti BBC Ďalšie Boleynové dievča (The Other Boleyn Girl) si kráľovnú zahrala herečka Naomi Bensononá. Kráľa reprezentoval herec Jared Harris a Annu Boleynovú Jodhi Mayová.
  • V októbri 2003 v dvojdielnej televíznej dráme Henrich VIII. (Henry VIII) ju zahrala Emilia Foxová a kráľa Ray Winstone.
  • Anita Briemová vykresľuje Janu Seymourovú ako dvornú dámu Anny Boleynovej v druhej sérii amerického televízneho seriálu Tudorovci (The Tudors). V tretej sérii toho istého seriálu, v časti, kde sa Jana stala kráľovnou a neskôr zomrela, jej postavu stvárnila Annabelle Wallisová.
  • V roku 2008 Janu Seymourovú stvárnila vo filme Ďalšie Boleynové dievča (The Other Boleyn Girl) Corinne Gallowayová.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jane Seymour na anglickej Wikipédii.