Janice Radwayová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Janice Radwayová
americká literárna kritička a profesorka
Narodenie29. január 1949 (75 rokov)
Englewood, New Jersey, USA

Janice Radwayová (* 29. január 1949, Englewood, New Jersey, USA) je americká literárna kritička a profesorka literatúry na Duke University, v minulosti vyučovala na American Civilization Department na univerzite v Pennsylvánii, kde editorovala časopis American Quarterly. Pôsobila ako prezidentka Asociácie amerických štúdií (American Studies Association).

Radwayová sa obsiahlo venuje rodovej problematike, populárnej kultúre, etnografii, problematike čitateľov a literárneho konzumu v ére masových médií. Jej články sa objavili napr. v publikáciach American Quarterly, South Atlantic Quarterly, Cultural Studies, Reading in America a Critical Inquiry.

Jej súčasná vedecká práca sa orientuje na gramotnosť a čítanie v USA, čiastočne na to, ako sa to dotýka života žien. S Carlom Kaestle-om spracúva históriu knihy v Spojených štátoch 20. storočia ako súčasť projektu Americkej antikvárnej spoločnosti (American Antiquarian Society). Pracuje aj na knihe o dievčatách, zinoch a subjektivite 19. storočia.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • J.A. Radway. A Feeling for Books: The Book-of-the-Month Club, Literary Taste and Middle Class Desire. Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 1999. (paperback edition)
  • J.A. Radway. Reading the Romance: Women, Patriarchy and Popular Literature. second edition and with a new introduction Chapel Hill: The University of North Carolina Press, 1992.