Jaskynná maľba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jaskynné maľby vo španielskej jaskyni Altamira.

Jaskynné maľby sú typom umenia, ktoré spadajú do prehistorického obdobia a ktoré sa nachádzajú na stenách alebo stropoch jaskýň. Najstaršie sú staré viac ako 40 000 rokov (umenie vrchného paleolitu), ktoré sa našli v jaskyniach v okrese Maros (Sulawesi, Indonézia). Najstaršie sú často vytvorené ako odtlačok ruky alebo na základe jednoduchých geometrických tvarov. V roku 2021 bolo objavené jaskynné umenie, podobizeň prasaťa nájdená na indonézskom ostrove a datované do obdobia pred viac ako 45 500 rokmi.

Štúdia z roku 2018 tvrdila, že vek najstarších príkladov nefiguratívneho jaskynného umenia na Pyrenejskom polostrove je 64 000 rokov. Predstavujú ich tri červené nefiguratívne symboly nájdené v jaskyniach Maltravieso, Ardales a La Pasiega v Španielsku. Pochádzajú z obdobia pred objavením sa moderných ľudí v Európe (najmenej o 20 000 rokov), a preto ich museli vytvoriť skôr neandertálci než moderní ľudia.

V novembri 2018 vedci informovali o náleze dovtedy najstaršej známej figurálnej umeleckej maľby neznámeho zvieraťa. Je stará viac ako 40 000 (možno až 52 000) rokov a nachádza sa v jaskyni Lubang Jeriji Saléh na indonézskom ostrove Borneo, avšak v decembri roku 2019 boli figurálne jaskynné maľby zobrazujúce lov prasiat v krase Maros-Pangkep na Sulawesi odhadnuté na ešte staršie, najmenej 43 900 rokov. Nález bol označený za "najstarší obrazový záznam rozprávania príbehov a najstaršie figurálne umelecké dielo na svete".

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Cave painting na anglickej Wikipédii.