Jazýček (botanika)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jazýček u lipnice pospolitej (Poa trivialis)

Jazýček (lat. ligula) je blanitý výrastok na rozhraní listovej čepele a listovej pošvy. Vyskytuje sa v typickej podobe hlavne v rastlinách z čeľade lipnicovité (Poaceae), obdobný útvar nájdeme aj v niektorých zástupcoch z čeľade šachorovité (Cyperaceae) a sitinovité (Juncaceae).

Jazýček vyrastá na adaxiálnej strane listu a smeruje kolmo hore (v smere pokračovania listovej pošvy). Okrem jazýčka majú niektoré rastliny z čeľade lipnicovité aj ďalšie výbežky pošvy, zvané ušká (lat. auriculae), ktoré vyrastajú na bočných stranách bázy jazýčka a niekedy objímajú steblo, typicky napr. kostrava obrovská (Festuca gigantea).

Veľkosť a iné vlastnosti jazýčka sú dôležitým determinačným znakom na odlišovanie jednotlivých druhov lipnicovitých, prípadne ostríc a pod. Niekedy je jazýček extrémne krátky a nedosahuje dĺžku ani 0,5 mm, ako napr. na medničke ovisnutej (Melica nutans), inokedy môže byť aj viac ako 1 cm dlhý, napr. na lipnici pospolitej (Poa trivialis). Môže byť na vrchole uťatý, tupo zašpicatený alebo ostro špicatý, niekedy býva na okraji rozstrapkaný. Pri niektorých druhoch je celkom lysý, pri iných môže byť na okraji alebo na ploche (či na oboch miestach) chlpatý. Pri niektorých rastlinách z čeľade lipnicovité jazýček chýba a je nahradený venčekom chlpov, napr. trsť (Phragmites), milota (Eragrostis), prstnatec (Cynodon) a i.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jazýček (botanika) na českej Wikipédii.