Jean-Étienne Liotard

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean-Étienne Liotard
švajčiarsky barokový maliar
švajčiarsky barokový maliar
Narodenie22. december 1702
Ženeva, Švajčiarsko
Úmrtie12. jún 1789 (86 rokov)
Ženeva, Švajčiarsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jean-Étienne Liotard

Jean-Étienne Liotard (* 22. december 1702, Ženeva, Švajčiarsko – † 12. jún 1789, tamže) bol švajčiarsky barokový maliar.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine francúzskeho zlatníka, ktorý ako hugenot utiekol do Švajčiarska po roku 1685. Svoje štúdium začal u profesorov Daniela Gardella a Jeana-Louisa Petitota, ktorých emailové maľby a miniatúry kopíroval s veľkou zručnosťou.

V roku 1725 odišiel do Paríža, kde študoval u Jeana-Baptistu Massého a Françoisa Lemoyna. Na ich odporúčanie odišiel do Neapolu a v roku 1735 sa presťahoval do Ríma, kde vznikli jeho portréty pápeža Klementa XII. a niekoľkých kardinálov. O tri roky neskôr odišiel do Konštantínopolu. Jeho excentrické osvojenie si orientálnych kostýmov mu zabezpečilo prezývku "Turecký maliar". V roku 1742 odišiel do Viedne, aby tu namaľoval portréty cisárskej rodiny, a odtiaľ sa vybral do Paríža. V roku 1744 navštívil Anglicko, kde v roku 1753 namaľoval princeznú z Walesu, a v roku 1756 sa vrátil do Holandska, kde sa nasledujúceho roku oženil s Marie Farguesovou, ktorá tiež pochádzala z hugenotskej rodiny. Do Anglicka zavítal znovu v roku 1772, pričom jeho meno počas nasledujúcich dvoch rokov figurovalo v zozname vystavovateľov Kráľovskej akadémie.

Do rodného mesta sa vrátil v roku 1776 a v roku 1781 vydal Traité des principes et des règles de la peinture. Ku koncu života maľoval zátišia a krajinky.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]