Jean Smartová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean Smartová
Celé menoJean Elizabeth Smart
Narodenie 13. september 1950 (73 rokov)
Seattle, Washington, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1979 – súčasnosť
ManželRichard Gilliland (1987 – 2021)
Deti2

Jean Smartová (angl. Jean Elizabeth Smart; * 13. september 1950, Seattle, Washington, USA) je americká herečka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Smartová sa narodila do rodiny Kathleen a Douglasa Smartových. Ako trinásťročnej, jej diagnostikovali cukrovku prvého typu. Vyštudovala Ballard High School v roku 1969, kde prejavila záujem o činohru. Neskôr získala bakalársky titul na Washington University.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení štúdia, sa Smartová začala zaujímať o divadelné herectvo. Vystupovala napríklad v Oregone či na Aljaške. V roku 1980 sa objavila ako Lady Macbeth v divadelnej inscenácii v Pittsburghu. Vystupovala tiež v divadlách Off-Broadway, získala tiež nomináciu na divadelné ocenenie Drama Desk. Tiež stvárnila Marlene Dietrich, v divadelnej inscenácii Piaf. Pre obrovský úspech inscenácie sa v roku 1984 objavila aj vo sfilmovanej adaptácii s rovnakým názvom.

V roku 1985 získala hlavnú úlohu v televíznom seriáli Designing Women. Po skončení seriálu sa začala skôr venovať filmom a vedľajším úlohám v nich. V roku 1992 stvárnila v životopisnom filme sériovú vrahyňu Aileen Wuornos.

Od roku 2000 stvárňovala vedľajšiu rolu v televíznom seriáli Frasier. Smartová si účinkovanie v seriáli veľmi pochvaľovala. Za svoj herecký výkon v seriáli získala dve ceny Emmy, v kategórii Najlepšia hosťujúca herečka. V rokoch 20022007 tiež dabovala postavu Dr. Ann, v animovanom filme Kim Possible. V roku 2004 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Naomi Watts, Lily Tomlin či Dustin Hoffman, vo filme Mám rád Huckabees. V rokoch 20072009 stvárnila panovačnú matku Christiny Applegate v sitkom Samantha Who?, kde za svoj herecký výkon získala tretiu cenu Emmy.

Úspech získala v roku 2016, keď stvárnila v druhej sérii televízneho seriálu Fargo. Za svoj herecký výkon získala niekoľko nominácii na televízne ocenenia a k tomu niekoľko aj vyhrala. V roku 2021 sa pripojila k hereckému obsadeniu ako Kate Winslet a Julianne Nicholson v úspešnom televíznom seriáli Mare z Easttownu. Jej herecký výkon bol pozitívne ohodnotený z pohľadov filmových kritikov. V rovnakom roku bola obsadená do role Deborah Vance, v televíznom seriáli Hacks, za ktorý získala v januári 2022 ocenenie Zlatý glóbus. V roku 2022 sa objaví vo filme Babylon, po boku hercov ako Olivia Wilde či Brad Pitt.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Smartová sa v roku 1987 vydala za herca Richarda Gillilanda, s ktorý má dve deti. Jedno je ich spoločné a druhé si adoptovali z Číny. Smartová je v súčasnosti vdovou, jej manžel zomrel v marci 2021.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jean Smart na anglickej Wikipédii.