Jedlo namiesto zbraní

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aktivisti organizácie vydávajú jedlo zdarma

Food Not Bombs (Jedlo namiesto zbraní) je dobrovoľné, voľné a neziskové zoskupenie ľudí, ktorí rozdávajú v rôznych mestách po celom svete jedlo zadarmo. Pravidelne organizuje vydávanie vegetariánskych jedál v uliciach, aktívne podporuje vegetariánstvo, bojuje proti hladu a chudobe a aktívne bojuje proti financovaniu armády a jej nesprávnym krokom.

Základné princípy činnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Hnutie primárne zhromažďuje prebytočné potraviny z obchodov s potravinami, pekární či trhov, ktoré by inak skončili v odpade, rovnako ako dary od miestnych farmárov. Pripravené jedlá sú podávané zadarmo pre každého, kto má hlad.

Hlavnými zásadami sú:[1]

  • Vždy len vegánske alebo vegetariánske jedlo a zdarma pre všetkých.
  • Každá miestna organizácia je nezávislá a autonómna a rozhoduje o chode prostredníctvom konsenzu.
  • Činnost FNB je venovaná nenásiliu.

FNB sa tiež snaží upozorniť na chudobu a problém bezdomovcov v spoločnosti prostredníctvom podávania jedla na verejných miestach a uľahčiť stretávanie a aktivizovať hladných ľudí.

Každý, kto chce variť, môže variť a každý, kto chce jesť, môže jesť. Food not Bombs sa snaží vyhovieť všetkým.[2]

História vo svete[upraviť | upraviť zdroj]

Food Not Bombs bolo založené v roku 1980 v Cambridge (Massachusetts)[3] ako skupina ľudí zdieľajúca voľné vegetariánske jedlo s chudobnými a protestujúca proti vojne a chudobe. Dnes pozostáva z viac než 200 samostatných skupín v Amerike, Európe, Blízkom východe, Afrike, Ázii a Austrálii. Celosvetovo sa Food Not Bombs organizuje za svetový mier a proti vojnám v Iraku, Afganistane a Palestíne.

Vznik na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Food Not Bombs/Jedlo namiesto zbraní[4] na Slovensku prvýkrát vzniklo v roku 1999 a zakrátko sa jedlo rozdávalo na hlavných železničných staniciach v Bratislave, Košiciach, Trnave. Jeho úspešná činnosť pravidelnými vareniami a akciami pokračovala a jednou z jeho najväčších zásluh je pričinenie sa o ukončenie povinnej vojenskej služby na Slovensku.[chýba zdroj] Pôsobisko činnosti bratislavskej skupiny sa presunulo pred prevádzku rýchleho občerstvenia McDonald’s na Námestí SNP. Okrem príležitostných akcií na rôznych kultúrnych a protestných zhromaženiach tam až do roku 2007 prebiehali pravidelné rozdávania jedla spojené s informačnou kampaňou o ľudských právach, vegetariánstve a vegánstve.[5] [6]

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Činnosť hnutia bola znovuobnovená začiatkom roka 2009, 10 rokov po tom čo FNB na Slovensku začalo pôsobiť. Odvtedy organizuje pravidelné varenia a rozdávky vegetariánskych jedál, akcie na podporu práv zvierat, boja proti hladu a chudobe a proti armáde a zbrojeniu.

V súčasnosti funguje Food Not Bombs v Košiciach, Trnave a Piešťanoch.

Iné aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2012 aktivisti hnutia pomáhali aj tisíckam obetí hurikánu Sandy na ostrove Long Island podávaním jedla zdarma.[7]

Keith McHenry a ďalší dlhoroční aktivisti hnutia FNB otvorili v roku 2012 v Taose v Novom Mexiku tzv. „Free Skool“ (voľnú školu). Prvý ročník sa začal v lete 2013. Kľúčovými témami je rozbor aktuálnych sociálnych otázok, komunitná prácu, nenásilie, sociálne zmeny, kultúrne podujatia a činnosti, ktoré podporujú sociálne zmeny a udržateľnú budúcnosť pre komunity.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Princípy [online]. [Cit. 2011-11-01]. Dostupné online.
  2. United States Food Not Bombs Groups [online]. [Cit. 2007-10-21]. Dostupné online.
  3. C.T. Butler biography [online]. [Cit. 2011-10-16]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  4. slovenská webstránka Jedla namiesto zbraní
  5. Jedlo namiesto zbraní (2007) historická webstránka Jedla namiesto zbraní používaná do roku 2004, 2009-10-17
  6. FNB Bratislava (2007-01-19) Jedlo namiesto zbraní oslávi 7. výročie existencie
  7. ‘Food Not Bombs’ provides Sandy relief to Long Island [online]. [Cit. 2014-06-05]. Dostupné online. Archivované 2012-12-05 z originálu.
  8. The Food Not Bombs Free Skool [online]. Food Not Bombs, [cit. 2013-09-15]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]