Jeffrey Alan Hoffman

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jeffrey Alan Hoffman
Astronaut NASA
Jeffrey Alan Hoffman
Št. príslušnosťUSA
Narodenie2. november 1944 (79 rokov)
Brooklyn, New York, USA
Predchádzajúce zamestnanievedec
Čas vo vesmíre50 dní 11 hodín 54 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-51-D, STS-35, STS-46, STS-61, STS-75
Znaky misií

Jeffrey Alan Hoffman (* 2. november 1944, New York, USA) je bývalý americký kozmonaut z letov s raketoplánmi STS, je 162. kozmonautom Zeme. Používa prezývku Jaff.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole (High School, Scarsdale) v roku 1966 získal titul inžiniera (Amherst College) v odbore astronómia. V rovnakom odbore na univerzite v Harvarde (Harvard University) získal v roku 1971 doktorát. Potom začal študovať na Leicester University v Spojenom kráľovstve (1972 – 1975), po návrate sa v rokoch 1975 – 1978 stal členom astrofyzikálneho výberového tímu technologického inštitútu v Massachusetts. Oženil sa a má jedno dieťa. Do tímu kozmonautov NASA bol zaregistrovaný v roku 1978.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel v raketopláne na jar 1985 pri misii STS-51-D. Veliteľom bol Karol Bobko. V Discovery boli ďalej senátor Jake Garn, Donald Williams, Dr. Margaret Seddonová, Stanley Griggs a technik firmy McDonnell Douglas Charles Walker. Štartovali na Floride, mys Canaveral, pristáli na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii. Na orbite vypustili družice Anik C-1 a Leasat 3. Druhá družica však po vypustení nezačala fungovať aj napriek pokusom kozmonautov ju opraviť. Každý taký nezdar ovplyvnil finančný výťažok letu.

Druhý let absolvoval v raketopláne Columbia. Na palube raketoplánu bola sedemčlenná posádka: Vance Brand, Guy Gardner, John Lounge, Jeffrey Hoffman, Robert Parker, Samuel Durrance a Ronald Parise. Počas osemdenného letu STS-35 uskutočnili množstvo cenných pozorovaní mnohých vesmírnych objektov.

Tretí let, sedemdenná misia STS-46 raketoplánu Atlantis, sedemčlenná posádka v zložení Loren Shriver, Andrew Allen, Jeffrey Hoffman, Marsha Ivinsová, Franklin Chang-Diaz, Claude Nicollier a Talian Franco Malerba. Počas letu na obežnú dráhu vypustili družicu Eureka a na vlečnom lane družicu TSS. Tu potom stiahli naspäť na palubu a pristáli na Floride.

Štvrtý, desaťdenný let absolvoval na modernom raketopláne Endeavour v roku 1993. Misia STS-61 mala jednu hlavnú úlohu, opraviť Hubblov vesmírny ďalekohľad (HST). Bezchybne to zabezpečila posádka v zložení plk. Richard Covey, kpt. Kenneth Bowersox, Dr. Franklin Musgrave, Dr. Kathryn Thorntonová, Claude Nicollier, Dr. Jeffrey Hoffman a Thomas Akers. Aj tentokrát bol štart na Floride a pristátie v Kalifornii.

Posledný let na Columbii STS-75 uskutočnil koncom roka 1996. Posádka bola v zložení Andrew Allen, Scott Horowitz, Franklin Chang-Diaz, taliansky astronaut Maurizio Cheli, Švajčiar Claude Nicollier, ďalej Jeffrey Hoffman a Talian Umberto Guidoni. Počas letu opakovali pokus vliecť družicu TSS na 20 km dlhom lane, to sa pretrhlo a družica bola stratená. Pristátie bolo opäť na Floride.

Počas svojich piatich letov strávil vo vesmíre 50 dní a absolvoval štyri výstupy EVA mimo raketoplán.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]