Jenské sklo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jenské sklo

Jenské sklo je tepelne a chemicky odolné borosilikátové sklo, ktoré vyvinul Otto Schott v roku 1887. V súčasnosti sa pod značkou Jenaer Glas distribuuje tovar pre domácnosť na základe licencie spoločnosti Zwiesel Kristallglas AG. Pod značkou Trendglas Jena pokračuje vo výrobe originálnych foriem a strojov firma Csonka és Fiai GmbH v Maďarsku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

"Ohňovzdorné" sklo bolo distribuované v Jene od roku 1920 pod značkou JENAer GLAS. Používa sa v priemysle aj domácich spotrebičoch.

Hlavní tvorcovia, ktorí od roku 1920 tieto produkty navrhovali Gerhard Marcks, Wilhelm Wagenfeld, Heinrich Löffelhardt, Bruno Maudera, Ilse Decho a Hans Merz. K úspechu významne prispela reklamná kampaň, ktorú inicioval umelec László Moholy-Nagy v 30. rokoch. V NDR bolo jenské sklo vyhľadávaným výrobkom určeným na vývoz a zdrojom cenných devízových príjmov.

Csonka és Fiai GmbH je od roku 1996 partner spoločnosti SCHOTT Jenaer Glas GmbH pri výrobe tepelne odolných výrobkov zo skla. Po tom, čo Schott prestal s výrobou úžitkového skla, Csonka založil s bývalým vedúcim oddelenia skla do domácnosti sklárne Trendglas Jena GmbH a vedie od roku 2005 pod značkou Trendglas Jena výrobu tepelne odolného skla v pôvodných formách a strojovom zariadení. Spoločnosť sa tak stala jedným z najväčších výrobcov tepelne odolných sklenených výrobkov v Európe.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jenaer Glas na nemeckej Wikipédii.