Jesenné manévre

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jesenné manévre (v maďarskom orgináli Tatárjárás, nem. Ein Herbstmanöver) je prvá opereta, ktorú skomponoval Emmerich Kálmán. Premiéra sa konala 22. februára 1908 vo Vígszínház v Budapešti. Libreto napísal Károly Bakonyi.

Kálmán sa po neúspešných pokusoch presadiť sa vo vážnej hudbe, rozhodol napísať operetu. Jeho bývalý spolužiak a priateľ Viktor Jacobi, ho zoznámil z libretistom Károlyom Bakonyim a výsledkom ich spolupráce sa stala opereta s vojenskou tematikou. Po jej skomponovaní ju Kálmán ponúkol na uvedenie v Király színház, ale tam ju odmietli. Nešťastný Kálmán ukázal libreto Gáborovi Faludimu, riaditeľovi Vígszínház, s ktorým už predtým spolupracoval. Faludi považoval libreto aj hudbu za také dobré, že sa operetu rozhodol uviesť. Toto rozhodnutie bolo rovnako odvážne, ako aj skvelé. Odvážne preto, lebo Vígszínház bolo dovtedy činoherné divadlo a s operetou nemalo nijaké skúsenosti. Skvelé preto, lebo opereta dosiahla obrovský úspech. Jedno z predstavení navštívil aj William Karczag, riaditeľ v Theater an der Wien spoločne s viedenským operetným skladateľom Leom Fallom. Výsledkom tejto návštevy bolo uvedenie operety v Theater an der Wien 21. januára 1909 pod názvom Ein Herbstmanöver. Nemeckú upravenú verziu napísal Robert Bodanzky. Zakrátko sa opereta dostala až do celej Európy a aj do New Yorku (s anglickým názvom: The Gay Hussars). Vplyvom úspechu bol Kálmán pozvaný na turné do USA, čo však odmietol, lebo sa bál dlhej cesty.

Obrovský úspech operety otvoril brány viedenských divadiel nielen pre Kálmána, ale aj pre ďalších talentovaných skladateľov z Budapešti.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Postava Hlasový rozsah
Baronesa Riza soprán
Mogyorósi (/Marosi) - mladý dôstojník tenor
Oberleutnant Lőrentey tenor
veliteľ Lohonyai tenor
Treszka - veliteľova dcéra soprán


Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenský dôstojník Lőrentey sa počas jesenných manévrov dostáva do rodného kraja, kde žije aj jeho láska Riza, ktorú stratil za nešťastných okolností. Riza pozve Lőrenteyna na pripravovaný večierok, ktorý sa má konať na miestnom zámku. Ten však z hrdosti odmietne a rozhodne sa radšej zobrať službu. Dôstojníci sa na zábave opijú a keď sa priblíži protivník, nedokážu na to napriek Lőrenteyovmu varovaniu včas reagovať. Riza sa pokúša opäť si získať Lőrenteya, ale ten je stále príliš hrdý a vyhlási, že on si vezme veliteľovu dcéru Treszku, ktorá mu už dlhšiu dobu a niekedy až príliš okato prejavuje svoje sympatie. Na to ho Riza chce poslať preč ale on začne piť a tancovať a už ani manévre ho nezaujímajú. V tom prichádza veliteľ Lohonyai a chce ho prísne potrestať za zanedbanie povinností. Dôstojník Mogyorósi, ktorý je zaľúbený do Treszky, mu však prezradí, že Lőrentey si chce vziať jeho dcéru. To Lohonyaiho poteší, lebo inak vie, že Lőrentey je nie len skvelý dôstojník, ale aj čestný a sympatický človek. Trest mu teda odpustí a chce ohlásiť zásnuby. Zásnuby napriek tomu sa nekonajú, pretože Treszka ich odmietne keď sa dozvie, že Lőrentey v skutočnosti stále miluje Rizu. Nakoniec sa všetko vysvetlí, Lőrentey sa udobrí s Rizou a Mogyorósi získava Treszku. Lohonyai, ktorý sa prísnou tvárou skrýva dobré srdce môže vyhlásiť, že aj keď boli tohoročné manévre rušnejšie ako „vpád Tatárov“ (z toho je odvodený pôvodný maďarský názov operety), nakoniec všetko skončilo mimoriadne dobre.