Jessica Watkinsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jessica Watkinsová
Jessica Watkinsová, portrét NASA z roku 2021
Jessica Watkinsová, portrét NASA z roku 2021
Št. príslušnosťUSA
Narodenie14. máj 1988 (35 rokov)
Gaithersburg, Maryland, USA
Predchádzajúce zamestnanieastronautka, geologička
Čas vo vesmíre170 dní, 13 hodín, 3 minúty
Kozmonaut od9. decembra 2020
MisieSpaceX Crew-4 (Expedícia 67/68)
Znaky misií

Jessica Andrea Watkinsová (neprechýlene Jessica Watkins; * 14. máj 1988, Gaithersburg, Maryland, USA) je americká astronautka NASA, geologička, akvanautka a bývalá medzinárodná hráčka ragby.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jessica „Watty“ Watkinsová sa narodila 14. mája 1988 v Gaithersburgu v štáte Maryland Michaelovi a Carolyn Watkinsovým. Na Stanfordovej univerzite získala bakalársky titul v odbore geologické a environmentálne vedy. Tam bola členkou ragbyového tímu.

Po Stanforde Watkinsová získala doktorát z geológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles. Jej postgraduálny výskum pod vedením profesora An Yina bol zameraný na mechanizmy ukladania zosuvov na Marse a na Zemi vrátane vplyvu činnosti vody. Pred výberom za kandidátku na astronautku bola Watkinsová postdoktorandkou na Kalifornskom technologickom inštitúte, kde bola aj asistentkou trénera ženského basketbalového tímu.

Kariéra v ragby[upraviť | upraviť zdroj]

Watkinsová začala hrať ragby v prvom ročníku na Stanforde a v tíme zostala štyri roky. V roku 2008, počas druhého ročníka, bola členkou tímu majstrov divízie I. V rokoch 2008 aj 2010 sa Watkinsová stala členkou prvého tímu Collegiate Rugby All-American. Je bývalou americkou reprezentantkou v sedmičkovom ragby a v roku 2009 hrala za USA Eagles na Majstrovstvách sveta v sedmičkovom ragby, kde obsadila 3. miesto. Počas Svetového pohára bola najlepšou strelkyňou pokusov amerického tímu.

Kariéra v NASA[upraviť | upraviť zdroj]

Ako vysokoškolák pracoval Watkins vo výskumnom stredisku Ames na podpore pristávacieho modulu Mars Phoenix a testovaní prototypových vrtákov na Marse. V roku 2009 bola hlavnou geologičkou pre posádku NASA Spaceward Bound 86 na Mars Desert Research Station. Ako postgraduálna študentka pracovala v Laboratóriu prúdového pohonu na projekte NEOWISE, ktorého cieľom je skúmať blízkozemné asteroidy. Watkinsová pracovala aj na plánovaní marsovského roveru Curiosity. V roku 2011 Watkinsová pôsobila ako členka tímu vedeckých operácií pre analogickú misiu.

Pracovala ako plánovačka pre rover Mars 2020 a misiu na návrat vzoriek z Marsu a bola členkou vedeckého tímu pre analógovú misiu Desert Research and Technology Studies. Ako postdoktorandka na Caltechu a spolupracovníčka vedeckého tímu Mars Science Laboratory sa podieľala na každodennom plánovaní činností rovera Mars a využíva jeho obrazové údaje v kombinácii s orbitálnymi údajmi na výskum stratigrafie, geológie a geomorfológie Marsu[10].

V júni 2017 bola Watkinsová vybraná za členku skupiny astronautov NASA 22 a v auguste začala dvojročný výcvik.[1] V decembri 2020 bola vybraná za členku tímu Artemis, ktorého cieľom je návrat ľudí na Mesiac. V novembri 2021 sa stala štvrtou astronautkou skupiny 22 a prvou černoškou, ktorej bola pridelená dlhodobá misia na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) po tom, ako bola vybraná ako posledný člen posádky SpaceX Crew-4, ktorá odštartovala v apríli 2022.

NEEMO 23[upraviť | upraviť zdroj]

Watkinsová sa v dňoch 10. júna22. júna 2019 zúčastnila na misii NEEMO 23. V rámci tejto misie sa testovali technológie a ciele pre misie v hlbokom vesmíre a mesačný výskum na morskom dne. Watkinsova misia NEEMO bola prvou svojho druhu, na ktorej sa zúčastnil čisto ženský výskumný tím pod vedením talianskej astronautky Samanthy Cristoforettiovej.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. POTTER, Sean. NASA Names Artemis Team of Astronauts Eligible for Early Moon Missions [online]. NASA, 2020-12-09, [cit. 2023-04-03]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jessica Watkins na anglickej Wikipédii.