Johann Dick

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johann Dick
západonemecký občan zastrelený československými pohraničníkmi
Narodenie23. marec 1927
Úmrtie18. september 1986 (59 rokov)
západonemecká hranica, neďaleko obce Mähring, Bavorsko

Johann Dick (* 23. marec 1927 – † 18. september 1986, československo-západonemecká hranica, neďaleko obce Mähring, Bavorsko) bol západonemecký občan zastrelený československými pohraničníkmi.

Priebeh incidentu[upraviť | upraviť zdroj]

Johann Dick, žijúci v Bavorsku, bol bývalý nemecký vojak, ktorý sa na dôchodku zaoberal tým, že obchádzal bavorské hranice. Táto záľuba sa mu stala osudnou. 18. septembra 1986 na neho 200 metrov hlboko na území Bavorska začalii paľbu československí pohraničníci. Podľa všeobecne prijímanej verzie sa pohraničníci domnievali, že je jedným z dvoch Poliakov, ktorí sa v ten deň pokúsili prekročiť československo-bavorskú hranicu. Pohraničníci ho smrteľne zraneného odvliekli na československé územie, kde zomrel.

Udalosť prerástla do medzinárodného incidentu. Československá strana najskôr tvrdila, že prešiel hranice, československé úrady navyše v snahe sťažiť vyšetrovanie nevydali späť celé telo. Chýbal okrem iného žalúdok, ktorého priestrel bol pravdepodobne hlavnou príčinou smrti. V súvislosti s tým bolo vyslovené podozrenie, že sa tak československá strana snažila zahladiť dôkazy o tom, že nebol riadne ošetrený a že teda československí pohraničníci nielenže strieľali, ale neskôr, keď už vedeli o svojom omyle, neposkytli zranenému adekvátnu pomoc (zvyšné pozostatky boli vydané na nátlak bavorských úradov s niekoľkodňovým oneskorením). Ukázalo sa tiež, že Dickova mŕtvola bola okradnutá o peniaze a nejaké ďalšie drobnosti.

Časom sa ukázalo, že zapieranie viny bolo márne. Pohraničníci po sebe zanechali v Bavorsku veľa stôp, bavorská polícia objavila na mieste vraždy niektoré drobné časti ich vybavenia, zásobník pištole a tiež nábojnice a strely zo samopalov v okolitých stromoch. Československo nakoniec svoju vinu priznalo, vyplatilo vdove odškodné vo výške 100 000 mariek (dvojnásobok toho, čo žiadala) a nemeckej strane sa ospravedlnilo. Vinníci však boli potrestaní miernymi trestami: najvyšším bolo 14 dní väzenia (za neopatrné prekročenie štátnej hranice). V roku 2001 stáli pohraničníci pred súdom znova. Boli ale nakoniec oslobodení, pretože žiadnemu z nich nebolo preukázané, že smrtiaci výstrely vypálil práve on.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johann Dick na českej Wikipédii.