Johannes Bugenhagen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Johannes Bugenhagen (* 24. jún 1485 Wolin - † 20. apríl 1558 Wittenberg) bol nemecký luteránsky duchovný a teológ, ktorý priniesol Lutherovu reformáciu do Pomoranska, Dánska a zvyšku Škandinávie. Preto býva nazývaný aj ako druhý apoštol Severu. Bol pôvodne rímskokatolíckym kňazom, ktorý sa pridal na stranu reformácie a oženil sa. Bol superintendetom Saska.

Johannes Bugenhagen
Johannes Bugenhagen
Johannes Bugenhagen
Biografické údaje
Narodenie24. jún 1485
Wolin
Úmrtie20. apríl 1558 (72 rokov)
Wittenberg
Alma materGreifswaldská univerzita
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka1509
Odkazy
Spolupracuj na Commons Johannes Bugenhagen

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval slobodné umenia na univerzite v Greifswalde (1502), neskôr sa stal rektorom miestnej školy v Treptow (dnes Trzebiatów) (1504). Bol vysvätený za rímskokatolíckeho kňaza (1509), ale patril skôr k humanistickým kruhom. Ovplyvnilo ho najmä učenie Erazma Rotterdamského. Roku 1518 napísal na želanie pomoranského kniežaťa Bohuslava X. Dejiny Pomoranska.

Okolo roku 1520 sa nadchol pre Lutherovo dielo a v roku 1521 sa presťahoval do Wittenbergu, sídla rodiaceho sa luteránstva. Tu bol zvolený za farára, bol aj Lutherovým duchovným vodcom - sobášil ho, pochovával a bol jeho spovedníkom. Vo Wittenbergu sa tiež stal členom Lutherovej skupiny, ktorá prekladala Bibliu z gréčtiny a hebrejčiny do nemčiny. Spolu s Johannesom Aepinusom a Gašparom Crucigerem bol medzi prvými tromi luteránskymi doktormi teológie, titul získal na univerzite vo Wittenbergu.

Korunoval dánskeho kráľa Kristiána III.

Po Lutherovej smrti v roku 1546 sa Bugenhagen staral o jeho vdovu a deti.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Johannes Bugenhagen na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).