John McCreary Fabian

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z John M. Fabian)
John McCreary Fabian
Astronaut NASA
John McCreary Fabian
Št. príslušnosťUSA
Narodenie28. január 1939 (85 rokov)
Goose Creck, Texas, USA
Predchádzajúce zamestnaniepilot
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre13 dní 4 hodiny 2 minúty
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-7, STS-51-G
Znaky misií

John McCreary Fabian (* 28. január 1939, Goose Creck, Texas, USA) je bývalý americký kozmonaut z letov s raketoplánmi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval univerzitu vo Washingtonu a po obhajobe tam získal doktorát z letectva a astronautiky. Potom sa stal asistentom profesora letectva na vojenskej leteckej akadémii v Coloradu. Do tímu kozmonautov bol prijatý v roku 1978, ale celých 5 rokov na svoj let čakal.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Kozmonautom Zeme č. 120 sa stal 18. júna 1983, keď na palube raketoplánu Challenger odštartoval z Floridy na šesťdennú misiu STS-7. Posádka bola v tomto zložení: Robert Crippen, Frederick Hauck, John Fabian, Norman Thagard, Sally Kristen Ridová. Počas letu vypustili dve družice a jednu zas neskôr niekoľkokrát cvične zachytili a nakoniec sa s ňou vrátili na Zem.

Po druhýkrát letel na sedemiennú misiu STS-51-G na jar roku 1985 na palube Discovery. Posádka raketoplánu bola: Daniel Brandenstein, John Creighton, Steven Nagel, John Fabian, Shannon Lucidová, francúzsky kozmonaut Patrick Baudry a synovec saudskoarabského kráľa, princ Sultán Saiman Abdelazíz al-Saud. Na orbite vypustili množstvo družíc - Spartan 1, Morelos 1A, Arabsat 1B, Telstar 3D. Uskutočnili tiež experimenty pre program Hviezdnych vojen.

Oba lety mali štart na Floride, mys Canaveral, pristátie na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii. Počas oboch svojich letov vo vesmíre strávil 13 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993 bol prezidentom spoločnosti Analytic Services, Inc. (ANSER) v meste Arlington.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]