John Nash (architekt)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Nash
anglický architekt
John Nash
Narodenie18. január 1752
Londýn, Spojené kráľovstvo
Úmrtie13. máj 1835 (83 rokov)
Cowes, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons John Nash

John Nash (* 18. január 1752, Londýn, Spojené kráľovstvo – † 13. máj 1835, Cowes) bol anglický architekt, autor väčšiny stavieb postavených v Londýne v regentskom slohu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Bol synom waleského staviteľa mlynov. Profesne nešiel v šľapajach svojho otca, ale študoval u architekta Sira Roberta Taylora.

Svoju kariéru začal ako staviteľ London houses, kde tehla bola opatrená štukou napodobňujúcou kameň. Tento odvážny návrh sa mu nevyplatil a následne opustil krajinu. Od roku 1795 v Essexe spolupracoval s urbanistom Humphrey Repton. Ich vzájomná spolupráca skončila v roku 1802, kedy sa Nash vrátil do Londýna.

Už v roku 1804 je postavený Cronkhill, krásny dom na taliansky spôsob situovaný na shropshirskom vidieku s výhľadom na rieku Severn. V tom čase vyzeral Cronkhill s asymetrickou skladbou revolučne, mal vysokú kruhovú vežu, niekoľko šikmých striech, výrazné balustrády a prvé poschodie odsadené ďaleko od arkádového prízemia. Na rozdiel od neskorších viktoriánskych domov nemá výzdobu a je klasicky projektovaný, čo sa v tom čase pokladalo za neobyčajné, nie však za zámerne zvrátené. Význam domov ako je tento v Cronkhille, spočíva v tom, že ich majitelia mali pocit, akoby bývali v idylickej vidieckej krajine, aké maľovali veľkí francúzski či talianski majstri. Moderný vzhľad domu s oslnivo bielymi stenami a veľkými oknami sa stal vzorom najlepších anglických predmestských víl v 20. a 30. rokoch 20. storočia.

V Londýne nachádza jeho temperament uplatnenie v návrhoch pre princa regenta. Ten si dal v roku 1811 zavolať troch architektov, vrátane Nasha, kvôli myšlienke rozvoja malej farmy Marylebone Park a priľahlých oblastí. Jeho ambíciou bolo vytvoriť záhradné mesto s vilami, terasovitými domami, ulicami, jazierkami a prieplavmi. V súčasnej dobe toto riešené územie pokrýva Regent’s Park, Trafalgar Square, St. James’s Park a Regent Street. Od niektorých častí Nashovho obsiahleho návrhu sa upustilo, vrátane letného paláca v Regent s Park, súčasná Regent Street bola veľmi pozmenená.

Projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Londýnske projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Regent s Park[upraviť | upraviť zdroj]

Bol predtým kráľovský pozemok. Princ mal pôvodne bývať v novom paláci uprostred skupiny 52 neoklasicistických víl. Vysvitlo, že dohotovili iba pár víl a nijaký palác, hoci Nash vybudoval okolo parku sústavu bielych terás. Princ sa nakoniec rozhodol presťahovať do paláca, ktorý neskôr pomenovali Buckinghamský. Z plánovaného paláca mala byť vidieť veľkolepá Cumberlandská terasa.

Cumberland Terrace - 1827[upraviť | upraviť zdroj]

Táto nádherná terasa je najkrajšia z viacerých okolo Regent s Park v centre Londýna. Veľkolepá štuková fasáda, ktorú zvýrazňujú iónske stĺpy, voľne stojaci frontón, víťazné vstupné brány a sochárska výzdoba, pôsobí ako rozprávkový palác. Skrýva sa za ňou množstvo domov i bytov. Terasa bola vážne poškodená v druhej svetovej vojne a začiatkom 50. rokov 20. storočia ju takmer zbúrali.

Carlton House Terrace – 1827 – 1833[upraviť | upraviť zdroj]

Využíva tu antické prvky, dórske stĺpy (liatinové pre odľahčenie konštrukcie) na prízemí zdôrazňujú korintské stĺpy a centrálne umiestnený tympanón so špirálovými ozdobami. Za používanie sadrovej štuky bol často kritizovaný. On však videl v tomto materiáli možnosť ako lacno vytvoriť rôznorodé ornamenty - najmä neoklasicistické motívy. Keďže princ regent považoval Carlton House za staromódny a schátraný, rozhodol sa vytvoriť z neho Carlton House Terrace a taktiež vytvoriť palác z predchádzajúcej Buckinghamskej vily postavenej v rokoch 1702 – 1705 pre vojvodu z Backinghamu. Nash začal robiť na projekte v roku 1825, kedy ešte bol Buckinghamský dom. Princ zomrel skôr ako bol Buckinghamský palác postavený, pretože Nashov postup spočíval v stavaní a v následnom búraní niektorých krídel budovy. Z projektu bol neskôr odvolaný a jediným pozostatkom jeho práce je západné krídlo dnešného paláca. Od roku 1837 tento impozantný zámok slúži ako londýnska rezidencia kráľovského rodu.

Na konci ulice Mall smerujúcej k Buckinghamskému palácu mala stáť brána, Nashovo triumfálne dielo. Kvôli úzkemu prejazdu (koč s koňmi bol príliš široký) bola premiestnená do Hyde Parku, kde je známa ako Marble Arch.

Trafalgar Square[upraviť | upraviť zdroj]

Námestie ležiace v samom centre mesta, navrhnuté na rysovacej doske Nasha v roku 1820. Patrí k najdôležitejším neoklasicistickým pamätihodnostiam Londýna.

Ďalšie londýnske projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Haymarket Theatre-1820, Soul s church v Langham Place 1822 – 1825, Chester Terrace 1825

Projekty realizované mimo Londýna[upraviť | upraviť zdroj]

Princ regent požiadal Nasha aj o premodelovanie Brighton Pavillion. V Brightone už bola v tom čase Henrym Hollandom navrhnutá Palladian villa, ktorú mal Nash prerobiť do podoby palácu. Začal v roku 1815 inšpirovaný indickým štýlom čo sa prejavilo použitím prvkov ako sú kupoly, minarety, balkóny, vežovitá chrámová stavba. Pôvodný pavilón prestaval za použitia liatinových nosných prvkov, ktoré mu umožnili značne rozšíriť budovu. Táto technika inšpirovala nasledujúce generácie architektov vytvoriť rozsiahlu oceľovú rámovú konštrukciu budov charakteristickú pre viktoriánske obdobie a taktiež jej princíp sa využil pri dimenzovaní skeletu veľkých amerických mrakodrapov. Do celkového výrazu budovy začlenil prvky moderného štýlu a aj východné dizajnérske prvky. Výsledok je nazvaný ako: • Indian Gothic with a flavour of Chinese.

  • East Cowes Castle on the Isle of Wight – jeho domov počas mnohých rokov
  • Blaise Hamlet, Bristol
  • Grovelands Park, Enfield, Middlesex
  • Llanerchaeron, Ciliau Aeron, Ceredigion
  • Foley House, Haverfordwest, Pembrokeshire
  • Cronkhill, near Shrewsbury, Shropshire. First Italianate villa in Britain.
  • Caerhays castle, Cornwall (1808)
  • Normanby Hall
  • Killymoon Castle, Cookstown, County Tyrone, Northern Ireland
  • Swiss Cottage, Cahir, County Tipperary, Ireland

Filozofia tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek priateľstvu s princom regentom nemohol byť jeho vplyv na umenie a architektúru vládnych budov príliš zveličovaný. Nashov prístup k práci bol v danej dobe neortodoxný a hlavne premenlivý, bludný. Niekoľko moderných kritikov dokonca špekuluje, že Nash bol vo vyššom štádiu autizmu. Určite však bol jeho prínos do architektúry výnimočný, pohybuje sa v medziach techniky, zadefinovaní architektonického štýlu vtedajšej doby, ďalej prepojenia domáceho štýlu s orientálnym, gotickým, gréckym štýlom. Jeho tvorba je akýmsi kultom štýlov. Z toho vyplýva, že nie je nemožné ich spájať dohromady.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • GLANCEY, J.: Architektúra. Banská Bystrica: Slovart, 2007, s. 356

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John Nash (architect) na anglickej Wikipédii.