JonBenét Ramseyová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z JonBenét Ramsey)
JonBenét Ramseyová
Rod. menoJonBenét Patricia Ramseyová
Narodenie6. august 1990
Atlanta, Georgia, Spojené štáty
Úmrtie25. december 1996 (6 rokov)
Boulder, Colorado, Spojené štáty
Národnosťamerická
Známy vďakadetská kráľovná krásy
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons JonBenét Ramseyová

JonBenét Ramseyová (angl. JonBenét Patricia Ramsey; * 6. august 1990, Atlanta, Georgia, Spojené štáty – † 25. december 1996, Boulder, Colorado, Spojené štáty) bola detská kráľovná krásy v Spojených štátoch, ktorá bola zavraždená v roku 1996. Napriek viacerým verziám a špekuláciám jej vraždy, vraha nikdy nenašli.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

JonBenét Ramseyová sa narodila v roku 1990 v meste Atlanta, v Georgií ako dcéra Johna Benneta Ramseya a Patricie Ann Poeovej. Mala staršieho brata Burkea. JonBenét sa zúčastnila niekoľkých detských súťaží krásy, v ktorých získala mnoho titulov, ako príklad; Americká kráľovská slečna, Malá slečna Charlevoix, Národná kráska mladších slečien, Malá slečna Colorado či Malá Miss Vianoce.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 26. decembra 1996 Patricia Ramseyová (matka JonBenét) informovala políciu že v dome našla list, v ktorom bolo písané že ich dcéra je unesená a únosca vyžaduje výkupné vo výške 118 tisíc dolárov. Ramseyovci následne prehľadali dom a našli v suteréne mŕtvolu JonBenét. Podľa forenznej správy mala JonBenét zlomenú lebku a bola zaškrtená. Je tiež možné, že bola sexuálne zneužitá, pretože na spodnom prádle JonBenét sa objavili stopy krvi neznámej osoby. Ohľadom jej vraždy je mnoho nejasností ako napríklad kto ju zavraždil a odvliekol jej telo do pivnice? Ako sa vrah dostal do domu, keď polícia nenašla žiadne stopy po násilnom vniknutí? A mnoho ďalších.

Dopad na spoločnosť a dôsledky[upraviť | upraviť zdroj]

Smrť JonBenét Ramseyovej otriasla celým svetom a zároveň sa stala jedným z najznámejších zločinov v Spojených štátov v 90. rokoch 20. storočia. Vyšetrovanie dlho neprinieslo žiadne konkrétne výsledky. Rodičia dievčaťa boli dlho považovaní za hlavných podozrivých, no nebolo to nikdy dokázané. Vražda mala viacero verzií a veľa ľudí patrilo medzi podozrivých. V roku 2005 sa pri genetickom vyšetrení zistilo, že krv na spodnom prádle obete nepatrila jej rodičom. Bola totiž neidentifikovateľná. Nezistili sa žiadne zhody so vzorkami DNA v databáze FBI.

Po smrti JonBenét sa jej rodičia s bratom presťahovali do malého mesta Charlevoix v severnom Michigane. Dňa 24. júna 2006 Patricia Ramseyová zomrela na rakovinu vaječníkov, ktorá jej bola diagnostikovaná v roku 1993. V rovnakom roku bol John Mark Karr, 41-ročný učiteľ základnej školy, zatknutý v Bangkoku v Thajsku po tom, čo sa falošne priznal k vražde JonBenét. Karr Tvrdil, že ju omámil, sexuálne zneužil a omylom ju zabil. Úrady tiež uviedli, že sa nenašli žiadne dôkazy, ktoré by spájali Karra s miestom činu.

Vo svojom priznaní uviedol Karr iba základné skutočnosti, ktoré boli verejne známe a neposkytli presvedčivé podrobnosti. Jeho tvrdenie, že zdrogoval JonBenét, bolo pochybné, pretože pitva ukázala, že sa v jej tele nenašli žiadne drogy. Vzorky DNA, ktoré boli odobraté z Karrovi, sa nezhodovali s DNA nájdenou v tele JonBenét.

V októbri 2010 bol prípad znovu otvorený, na novo sa uskutočnili výsluchy, ako aj vyšetrenie DNA pomocou najnovších metód.

Dňa 25. októbra 2013 boli zverejnené dokumenty, ktoré ukazujú, že v roku 1999 veľká porota našla dôkazy v prípade, ktoré boli dostatočné na obvinenie rodičov zo zranenia ich dcéry, ale vtedajší okresný prokurátor Alex Hunter odmietol podpísať obvinenie, pričom dôkazy považoval za nedostatočné.

V roku 2019 sa prišlo s novým tvrdením, že za vraždou JonBenét stojí pedofil Gary Oliva, ktorý bol odsúdený za držanie detskej pornografie. Oliva údajne napísal list svojmu známemu, v ktorom písal, že v Colorade omylom zavraždil dievča, ktoré bolo neskôr JonBenét Ramsey. Počas dopisovania s Olivom, sa Oliva priznal aj k viacerým vraždám maloletých.

Filmové spracovania[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2016 vyšiel dokumentárny film The Case of: JonBenét Ramsey, vysielaný televíziou CBS v dňoch 18. a 19. septembra toho roku a dokument prišiel s verziou, že na vyriešenie prípadu použili skupinu expertov, ktorá prišli s tvrdením, že starší brat Burke zasiahol svoju sestru do hlavy ťažkým predmetom, s tým, že ju neplánoval zabiť. Následne Burke napísal list so žiadosťou o výkupné, aby zakryl okolnosti jeho sestry. Právnik Burkea Ramseya podal proti spoločnosti CBS a producentom programu žalobu o urážku na cti. V roku 2017 tiež vyšiel krátky seriál Casting JonBenét.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Death of JonBenét Ramsey na anglickej Wikipédii.