Josef Lanner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Josef Lanner
rakúsky skladateľ
rakúsky skladateľ
Narodenie12. apríl 1801
Viedeň, Rakúsko
Úmrtie14. apríl 1843 (42 rokov)
Viedeň, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Josef Lanner

Josef Lanner, tiež uvádzaný ako Joseph Lanner (* 12. apríl 1801, Viedeň, Rakúsko – † 14. apríl 1843), bol rakúsky hudobný skladateľ. Skladal hlavne valčíky a polky.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v rodine rukavičkára. S hudbou sa stretol v neďalekom lokáli, kde rád chodil jeho otec a kde hral Michael Pamer. Mladý Lanner zatúžil hrať na husle a Pamer sa ho ujal ako učiteľ. Čoskoro ho zaradil do svojej kapely. Otec zo začiatku hľadel s nevôlou na synov záujem o hru na husle, ale keď sa vrátil z vojny s Francúzskom zranený a krátko na to vplyvom hospodárskych ťažkostí krajiny skrachoval, nerobil už synovi žiadne prekážky.

Ako 18. ročný sa Lanner osamostatnil a spolu s Karlom a Jánom Drahánekom založil vlastné trio (2 husle a gitara). Prvé verejné vystúpenie mali vo viedenskom Prátri v roku 1819. Koncom roka prijal Lanner ďalšieho člena, Johanna Starussa staršieho. Postupne ďalej roširoval svoju kapelu, ktorá bola v roku 1824 už 12 členná. Neskôr kapelu rozdelil na viac telies, a neviedol ich už celý večer, ale pendloval medzi medzi nimi. Vo Viedni rýchlo rástla jeho popularita. V roku 1829 sa stal hudobným riaditeľom dvorných bálov (K.K. Hoffbalmusikdirector). Zomrel v roku 1843 na týfus.

Hlavný Lannerov prínos spočíval v tom, že upustil od šablóny 8 opakujúcich sa valčíkových taktov (typických pre tanečný valčík tej doby) a začal komponovať rôzne motívy, ktoré do seba plynule prechádzali.

Jeho najznámejšie diela sú Pesther Walzer, Die Werber, Die Hofballtänze a Die Schönbrunner.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Josef Lanner