Joseph-Armand Bombardier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joseph-Armand Bombardier
kanadský vynálezca,
konštruktér a priemyselník
Joseph-Armand Bombardier
Narodenie16. apríl 1907
Valcourt, Kanada
Úmrtie18. február 1964 (56 rokov)
Sherbrooke, Kanada
Známy vďakavynálezu snežného skútra
ManželkaYvonne Labrecque ( -)
DetiAlfred, Anna
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Joseph-Armand Bombardier
Bombardier B-12, dvanásťmiestny „snežný autobus“ s drevenou karosériou

Joseph-Armand Bombardier (* 16. apríl 1907, Valcourt, Kanada – † 18. február 1964, Sherbrooke) bol kanadský vynálezca, konštruktér a zakladateľ firmy Bombardier.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa vo veľkej prosperujúcej farmárskej a obchodníckej rodine v malom meste Valcourt, blízko mesta Sherbrooke. Medzi 14. a 17. rokom života študoval teológiu na Séminaire Saint-Charles-Borromée v Sherbrooke, štúdium však nedokončil. Okrem diaľkových kurzov strojárenstva tak nemal technické alebo obchodné vzdelanie.

Ako pätnásťročný postavil prvého predchodcu snežného skútra: sane, poháňané motorom z vyradeného vozidla Ford a vrtuľou z lietadla. V roku 1926 si otvoril autodielňu s čerpacou stanicou. V roku 1929 sa Bombardier oženil s Yvonne Labrecque, s ktorou mal syna. Ten zomrel v roku 1934, pretože ho jeho rodičia nemohli dopraviť do nemocnice.

V roku 1930 predstavil prvé pásové vozidlo, ktorého ovládanie vyriešil pribrzdením jedného alebo druhého pásu. Bombardier sa snažil vyvinúť vozidlo, ktoré by mohlo jazdiť po snehu. V roku 1936 prišiel s prvým vynálezom, predchodcom dnešnej rolby: vozidlo s lyžinami vpredu a patentovanými pásmi poháňanými ozubeným kolesom vzadu, vodič ovládal vozidlo natáčaním lyžin. Prototyp si dal v nasledujúcom roku patentovať a začal s výrobou sedemmiestneho skútra B7, z ktorého hneď prvý rok výroby predal 12 kusov. Neskôr konštruoval rôzne polopásové vozidlá. Experimentoval aj s motormi, loďami a lietadlami.

29. januára 1941 založil spoločnosť L’Auto-Neige Bombardier Limitée, ktorá svoje vozidlá dodávala najmä kanadským ozbrojeným silám. O rok neskôr začal vyrábať v budúcnosti veľmi úspešný typ B12, ktorý sa po mnohých vylepšeniach v niekoľkých modifikáciách vyrábal niekoľko desaťročí. V období 1945-1951 predala firma 2596 vozidiel. Najväčší vyrábaný „snežný autobus“ C18** mal 25 miest pre cestujúcich.

V päťdesiatych rokoch sa na trhu objavili prvé malé štvortaktné motory a presne takéto motory potreboval Bombardier na výrobu snežných skútrov tak ako ich poznáme dnes. Prvý prototyp vznikol v roku 1958 a o rok neskôr sa začalo s výrobou rady Ski-dog. Predaj síce nevzrástol rýchlo, ale keď Bombardier v roku 1964 umieral, ročne sa predalo 8200 skútrov oproti 200 kusom prvého roku po uvedení na trh. V roku 2000 bol Joseph-Armand Bombardier vyobrazený na kanadskej poštovej známke.[1]

Z pôvodne malej firmy je v súčasnosti jeden z najväčších svetových koncernov, ktorý vyrába koľajové vozidlá, lietadlá a úžitkové vozidlá s takmer 60 000 zamestnancami a ročným obratom 14,7 miliardy amerických dolárov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Joseph-Armand Bombardier: Getting Around in the Winter [online]. November 2017. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]