Joseph Fesch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joseph Fesch
kardinál Svätej rímskej cirkvi
Kardinál–arcibiskup lyonský
Kardinál Joseph Fesch
Kardinál Joseph Fesch
Erb
Funkcie a tituly
Kardinál–arcibiskup lyonský
1802  – 1839
Predchodca Claude-François-Marie Primat Louis-Jacques-Maurice de Bonald Nástupca
Biografické údaje
Narodenie3. január, 1763
Ajaccio, Francúzsko
Úmrtie13. máj 1839 (76 rokov)
Rím, Francúzsko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka1787
Biskup
Konsekrácia15. august 1802 (39 rokov)
Kardinál
Menovanie17. január 1803 (40 rokov)
Odkazy
Joseph Fesch na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Joseph Fesch

Joseph Fesch (* 3. január 1763, Ajaccio – † 13. máj 1839, Rím) bol francúzsky kardinál, arcibiskup lyonský, nevlastný strýko Napoleona I.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Joseph Fesch, 1806, strýko Napoleona Bonaparte

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Joseph Fesch bol synom švajčiarskeho armádneho kapitána vo francúzskych službách, ktorý sa roku 1757 oženil s vdovou Ramolinovou, babičkou Napoleona Bonaparte. Ich syn Joseph bol teda nevlastným bratom Napoleonovej matky Letizie.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval v Aix-en-Provence teológiu, ale v čase revolúcie prešiel do civilnej sféry a venoval sa armádnej administratíve. V roku 1796, pri prvom talianskom ťažení svojho synovca Napoleona Bonaparte, ho Napoleon vymenoval armádnym komisárom, ale tejto funkcie sa musel pre podozrenie z nezákonného obohacovania vzdať. Vrátil sa k duchovnej službe a stal sa dekanom v Bastii.

Arcibiskup a kardinál[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1802 bol menovaný arcibiskupom v Lyone a roku 1803 kardinálom a francúzskym vyslancom pápežského stolca. V roku 1804 sprevádzal pápeža Pia VII. ku korunovácii Napoleona do Paríža, kde v predvečer ceremoniálu celebroval cirkevný sobáš Napoleona a Joséphine de Beauharnais. V čase cisárstva bol veľkoalmužníkom ríše, grófom a senátorom. V roku 1806 bol zvolený za francúzskeho prímasa. Predsedal koncilu francúzskeho duchovenstva v Paríži roku 1810 a verejne sa rozhodol zastať pápeža v jeho spore s Napoleonom, následkom čoho potom žil vo vnútornom exile v Lyone. Roku 1814 utiekol so svojou sestrou Letiziou do Ríma. Po návrate Napoleona z Elby sa nakrátko vrátil do Paríža a bol menovaný pairom. Po bitke pri Waterloo opäť rýchlo emigroval do Ríma; tam žil úplne v súkromí, sústavne študoval vedy a umenia, obklopený len svojou preslávenou zbierkou umeleckých diel. Požiadavku francúzskej vlády, aby sa vzdal úradu arcibiskupa lyonského rozhodne odmietol, ale úrad de facto nevykonával. Časť svojej svetoznámej zbierky obrazov, ktorá pozostávala z viac než 20 000 diel, odkázal mestám Ajaccio a Lyon, zvyšok bol po jeho smrti vydražený.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Joseph Fesch

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joseph Fesch na českej Wikipédii.