Jozef Kundlák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Kundlák

Základné informácie
Narodenie 12. október 1956 (67 rokov)
Bratislava
Pôsobenie spevák
Žáner opera

Jozef Kundlák (* 12. október 1956, Bratislava) je slovenský operný spevák.

Vyrastal v Bratislave a jej okolí. Študoval na Konzervatóriu v Bratislave u profesorky Idy Černeckej. Po skončení štúdií sa v roku 1984 zúčastnil na Letnom opernom kurze Európskeho operného centra v Belgicku.

Od roku 1983 bol Jozef Kundlák sólistom opery Slovenského národného divadla v Bratislave. S touto divadelnou scénou hosťoval na mnohých miestach sveta, medzi iným v Anglicku, Španielsku, Holandsku, Švajčiarsku, Rakúsku, NSR, Estónsku, v Boľšom Teatri v Moskve a v Japonsku. Pravidelne hosťuje v Česku.

Počas svojej speváckej kariéry sa zúčastnil viacerých speváckych súťaží, ako napríklad súťaže Antonína Dvořáka (v roku 1978) a súťaže Mikuláša Schneidera Trnavského (v roku 1981). Z týchto súťaží si odniesol i ocenenia. V roku 1985 bol účastníkom speváckej súťaže Luciana Pavarottiho vo Philadelphii a stal sa jej víťazom.

Doteraz spieval na pódiách väčšiny významných európskych a svetových operných scén, napríklad v Milánskej La Scale, Teatro San Carlo v Neapoli, Teatro Communale v Bologni, v Ríme, Florencii, v Mníchove, v Opere vo Frankfurte, v Deutsche oper v Berlíne, v Opere vo Philadelphii, v Číne, v Japonsku (2005) a iných. Taktiež spolupracoval s mnohými svetoznámymi dirigentami, ako napríklad Brunom Bartolettim, F. Luisim, Riccardom Mutim, V. Neumannom, Wolfgangom Sawallischom, Petrom Schreierom, Ch. Thielemannom a inými.

Účinkuje v mnohých populárnych operných a koncertných dielach od svetoznámych autorov minulosti i súčasnosti.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]