Jozef Rajtár

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Rajtár
Poslanec NR SR
V úrade
2016 – 2020
Biografické údaje
Narodenie12. január 1977 (47 rokov)
Bratislava, Československo

Jozef Rajtár, Dip Mgmt (* 12. január 1977,[1] Bratislava) je slovenský politik, od roku 2016 do roku 2020 poslanec NR SR za SaS, neskôr ako nezaradený za Demokratickú stranu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval manažment na Open University v Spojenom kráľovstve a kórejský jazyk na Wong Kwang University v Južnej Kórei. Pracoval pre veľké nadnárodné spoločnosti a následne v bankovom sektore. Naposledy v treťom najväčšom finančnom centre sveta – v UniCredit Bank v Hong Kongu. Po voľbách 2016 sa stal poslancom NR SR za stranu Sloboda a Solidarita. V roku 2019 po rozkole v strane túto stranu spolu s viac ako 50 ďalšími členmi opustil. Väčšina z nich našla ukotvenie v Demokratickej strane.

Politické pôsobenie[upraviť | upraviť zdroj]

Sloboda a Solidarita[upraviť | upraviť zdroj]

Do parlamentu kandidoval za SaS. V Národnej rade je členom Výboru NR SR pre financie a rozpočet.[1]

Počas svojho politického pôsobenia poukazoval na korupciu a klientelizmus v štátnej a verejnej správe a podvodné konania v súvislosti s vysokými ústavnými činiteľmi. Na základe Rajtárových trestných oznámení[2] bol odsúdený Ladislav Bašternák na päť rokov odňatia slobody pre daňový podvod, ktorý sa udial pri transakciách v bytovom dome Five Star Residence v Bratislave, ktorú staval Marian Kočner. Jozef Rajtár podával v kauze trestné oznámenie a niekoľkokrát ho dopĺňal. Na základe jeho trestných oznámení Kočnera obvinili[3] za prevody bytov vo Five Star Residence. Škoda v podobe vyplatených neoprávnených vratiek DPH má byť tri milióny eur.

Poslanecký asistent Jozefa Rajtára Filip Rybanič bol odsúdený za porušenia bankového tajomstva. Ako zamestnanec Tatrabanky si pozrel účty Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka. Niekoľko dní nato, v piatok 10. júna 2016, ho zadržala polícia. V Denníku N vyšiel a cez víkend bol doplnený článok, ktorý sa odvolával aj na ďalší zdroj, s tvrdením, že na účet Roberta Kaliňáka v roku 2014 prišli dve platby od spoločnosti B.A. Haus spojenej aj s Bašternákom. Vďaka Rybaničovi sa verejnosť dozvedela, že Róbert Kaliňák o vzťahu s Ladislavom Bašternákom nehovoril pravdu. Právnik Pavel Nechala o kauze poznamenal „Ak minister deklaroval skutočnosti, ktoré tento človek vo svojom zamestnaní preskúmal a upozornil, že minister klame a možno zakrýva aj daňové podvody, v takom prípade možno hovoriť o whistleblowerovi, aj keď je tam politický rozmer“. Trojročný podmienečný trest pre poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča 21. januára 2020 Najvyšší súd zrušil. Prípad zároveň vrátil na Krajský súd v Bratislave, ktorý Rybaniča pôvodne odsúdil.

Demokratická strana[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2019 vstúpil do Demokratickej strany.

Na kongrese Demokratickej strany v októbri 2019 bol Rajtár zvolený za podpredsedu.[4] V parlamentných voľbách vo februári 2020 kandiduje na 1. mieste kandidátky Demokratickej strany.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Jozef Rajtár, Dip Mgmt [online]. Bratislava: Národná rada SR, [cit. 2020-02-10]. Dostupné online.
  2. Ako sa previedli byty vo Five Star Residence? – focus.hnonline.sk
  3. Kočnera obvinili za prevody bytov vo Five Star Residence – domov.sme.sk
  4. TASR. DS si na kongrese zvolila za podpredsedov strany Kiššovú a Rajtára. Pravda (Bratislava: Perex), 2019-10-26. Dostupné online [cit. 2020-02-10]. ISSN 1336-197X.
  5. Bratislava: Ministerstvo vnútra SR, [cit. 2020-02-10]. Dostupné online.