Južná pologuľa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Južná hemisféra je zvýraznená žltou farbou.
Južná hemisféra
Plagát s legendou „Ushuaia, koniec sveta“. Ushuaia v Argentíne je najjužnejšie mesto na svete.

Južná pologuľa alebo južná hemisféra je polovica planéty Zem na juh od rovníka. Južná hemisféra obsahuje pomerne malú časť súše a obýva ju iba 10 percent ľudskej populácie.

Južná pologuľa zahŕňa štyri kontinenty (Antarktída, Austrália, väčšinu Južnej Ameriky a časť Afriky) a štyri oceány (južnú časť Atlantického oceánu, Indický oceán, juh Tichého oceánu a Južný oceán). Leto tu začína (okolo) 21. decembra a trvá do 21. marca a zima začína (okolo) 21. júna a končí 22. septembra.

Oblasti na juh od polárneho kruhu zažívajú niekoľko dní, počas ktorých v lete slnko nikdy nezapadne a niekoľko dní v zime, kedy naopak vôbec nevyjde nad obzor. Dĺžka trvania tohto javu sa líši od niekoľkých dní v oblastiach pri polárnom kruhu až po niekoľko mesiacov v blízkosti južného pólu.

V dôsledku Coriolisovej sily sa hurikány a tropické búrky v južnej hemisfére krútia v smere pohybu hodinových ručičiek. V severnej hemisfére sa krútia proti smeru hodinových ručičiek. Takisto Mesiac sa v porovnaní so severnou hemisférou zdá byť hore nohami a je odkrytý pohľad na iné hviezdy, ktoré nie je zo severnej hemisféry vidieť. Orientácia južného pólu smerom ku stredu galaxie v kombinácii s jasnejším nebom vytvárajú krásnu nočnú oblohu s oveľa väčším počtom hviezd, než na severnej pologuli.

Podnebie býva všeobecne teplejšie než na severnej pologuli, okrem Antarktídy, ktorá je chladnejšia než Arktída. Spôsobuje to väčší podiel vodných plôch než na severnej pologuli a fakt, že voda sa otepľuje a ochladzuje pomalšie než pevnina. Južná pologuľa je vďaka menšiemu osídleniu výrazne menej znečistená než severná.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jižní polokoule na českej Wikipédii.