Judy Greer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Judy Greer
Judy Greer v roku 2019
Celé menoJudith Therese Evans
Narodenie 20. júl 1975 (48 rokov)
Detroit, Michigan, USA
Povolanieherečka, komička, spisovateľka, režisérka
Roky pôsobenia1997 – súčasnosť
ManželDean E. Johnsen (od 2011)
RodičiaRich Evans, Mollie Ann Greer

Judy Greer, rod. Judith Therese Evansová (* 20. júl 1975, Detroit, Michigan, USA) je americká herečka, spisovateľka a režisérka.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jej matka Mollie Ann (rod. Greer) je správkyňa nemocnice, otec Rich Evans strojár.

Navštevovala Churchill High School, kde sa zúčastnila Programu kreatívneho a múzického umenia a promovala na DePaul University v roku 1997. Neskôr začala používať rodné priezvisko jej matky (Greerová), pretože niekoľko ďalších herečiek používalo meno Judy alebo Judi Evansová.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Debutovala v hororovom filme Stricken z roku 1998. O rok neskôr hrala hlavnú úlohu Fern Mayo v čiernej komédií Diabolská hra (Jawnbreaker). Neskôr sa objavila v niekoľkých romantických komédiách, ako príklad Po čom ženy túžia (What Women Want; 2000) či Svadby podľa Mary (The Wedding Planner; 2001).

Hrala jednu z vedľajších úloh v uznávanom seriáli Arrested Development v rokoch 20032005, neskôr sa k natáčaniu pripojila aj v roku 2013 a 2018.

Hosťovala tiež v rôznych televíznych seriáloch, ako napríklad C.S.I.: Kriminálka Miami (2005), Volajú ma Earl (2006), Californication (2007 – 2008, 2012), Moderná rodina (Modern Family; 2010), Teória veľkého tresku (2010), Ako som spoznal vašu mamu (2010) či iné. V roku 2011 si zahrala jednu z hlavných úloh v seriáli Mad Love po boku Jason Biggsa.

Tiež stvárnila dve rôzne postavy v seriáli Dva a pol chlapa, prvá bola postava Myra Melnick, o ktorú prejavoval záujem Charlie Harper (Charlie Sheen) a neskôr stvárnila postavu Bridget Schmidt, bývalú manželku Waldena Schmidta (Ashton Kutcher).

V novembri 2011 bola ocenená cenou Independent Spirit John Cassavetes Award na filmovom festivale v Denveri. Zároveň sa stala prvou herečkou, ktorá bola ocenená touto cenou.

V roku 2013 hrala postavu pani Desjardin v remaku Carrie, kde hrala po boku Chloë Grace Moretz a Julianne Moore. O rok neskôr prepožičala svoj hlas šimpanzovi Cornelii vo filme Úsvit planéty opíc (Dawn of the Planet of the Apes).

V roku 2014 vydala svoju prvú autobiografickú zbierku esejí s názvom I Don't Know What You Know Me From: Confessions of a Co-Star.

V roku 2015 hrala vo filmoch Jurský svet (Jurassic World) a Ant-Man. V roku 2017 znovu dabovala svoju úlohu Cornelie vo filmovom pokračovaní Vojna o planétu opíc (War for the Planet of the Apes) v roku 2018 opäť zohrala svoju úlohu Maggie Langovej v dobrodružnom filme Ant-Man a Wasp. V rovnakom roku hrala postavu Karen Nelson, dcéru Laurie Strode, v hororovom filme Halloween (2018).

Od roku 2018 vystupovala spolu s Jimom Carrey v seriáli Kidtime.

V roku 2019 potvrdila svoju účasť v hororovom pokračovaní Halloween Kills, ktorý mal premiéru októbri 2021. Objavila sa tiež vo filme Lady of the Manor po boku hercov ako Justin Long či Ryan Phillippe.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Je vydatá za výkonného producenta Deana E. Johnsena. Je nevlastnou matkou dvoch Johnsenových detí z predchádzajúceho manželstva a bývajú spolu v Los Angeles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Judy Greer

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Judy Greer na anglickej Wikipédii.