Jukka Nevalainen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jukka Nevalainen

Základné informácie
Rodné meno Jukka Antero Nevalainen
Narodenie 21. apríl 1978 (45 rokov)
Kitee, Fínsko
Bydlisko Joensuu, Fínsko
Pôsobenie bubeník, hudobník
Žáner Symfonický metal, power metal
Hrá na nástrojoch bicie, perkusie, klávesy
Roky pôsob. 1996 - súčasnosť
Súvisiace
články
Nightwish, Sethian
Webstránka nightwish.com

Jukka "Julius" Antero Nevalainen (* 21. apríl 1978, Kitee, Fínsko) je fínsky bubeník, bývalý člen symphonic metalovej kapely Nightwish[1] a progressive metalovej kapely Sethian.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Detstvo a mladosť prežil v rodnom meste. Na bicie začal hrať ako jedenásťročný, keď mu jeho učiteľ hudby zo školy oznámil, že otvára nový vzdelávací hudobný program a podľa jeho názoru by Jukka skvelo zapadol ako bubeník. Zo začiatku nemal vhodné miesto na nacvičovanie,[2] a tak väčšinou cvičil doma. K svojej prvej kapele pod názvom "The Highway" sa pripojil ako 15-16 ročný. Kapela mala vlastnú skúšobňu, avšak prístupná im bola len pár dní v týždni. Neskôr, keď z kapely odišiel sa zoznámil s gitaristom Emppu Vuorinenom a spoločne našli miesto na skúšanie.

Keď mali sedemnásť, Emppua kontaktoval kamarát Tuomas Holopainen, ktorý práve zakladal nový akustický projekt, z ktorého sa neskôr vyvinuli Nightwish a ponúkol mu miesto gitaristu, s čím Emppu súhlasil. Po tom ako sa z projektu stala metalová kapela, potrebovali bubeníka a Emppu Tuomasovi odporučil Jukku, ktorý sa k nim a speváčke Tarji čoskoro pripojil.

Po pár rokoch hrania v kapele si Jukka kúpil prvú vlastnú biciu súpravu. Predtým si bicie požičiaval zo školy. Túto súpravu používal od nahrávania albumu Wishmaster až do konca Once Tour v roku 2005. V súčasnosti používa bicie Tama, činely Paiste a paličky Pro-Mark. V minulosti používal taktiež Drum Workshop a Premier Percussion bicie. Medzi fanúšikmi je známy obliekaním si charakteristickej bandany, a to dokonca aj na koncertoch, a svojim energickým bubnovaním. Popri Nightwish má i vedľajší projekt, kapelu Sethian, avšak podľa vyjadrenia samotného Jukku je kapela takmer neaktívna, keďže svoj prvý a zároveň i posledný album vydali v roku 2003.

6. augusta 2014 bolo oznámené, že sa kvôli zdravotným problémom - trpí insomniou vo vážnom štádiu - nemôže zúčastniť nahrávania nasledujúceho albumu,[3] čím sa ôsmy album kapely Endless Forms Most Beautiful stal prvou nahrávkou v histórii Nightwish na ktorom sa Jukka hráčsky nepodieľa. Na albume a promo turné ho nahradil jeho dobrý kamarát Kai Hahto z kapely Wintersun, pričom jeho návrat ako bubeníka zostal otvorený. V roku 2019 však Nevalainen potvrdil, že jeho odchod z Nightwish je definitívny, a Hahto sa stal jeho trvalou náhradou. V súčasnosti sa stále angažuje v kapele v záležitostiach manažmentu. [4]

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

S manželkou Satu a tromi deťmi (dve dcéry a syn) žije v Joensuu. Je vegetarián.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HUEY, Steve. Biography: Nightwish [online]. Allmusic, 2010-6-11. [

    http://www.allmusic.com/artist/p373181/biography Dostupné online.] (anglicky)

  2. Nightwish - the official website- Jukka Nevalainen [online]. 2010-05-17, [cit. 2017-01-05]. Dostupné online. Archivované 2010-02-11 z originálu. (nemecky)
  3. Nightwish Drummer Jukka Nevalainen Forced To Take Break From Band Due To Health Issues [online]. Blabbermouth.net, 2014-8-6, [cit. 2014-08-06]. Dostupné online. (anglicky)
  4. Nightwish - the official website [online]. 2014-08-06, [cit. 2017-01-05]. Dostupné online. Archivované 2014-08-12 z originálu. (anglicky)
  5. Nightwish - the official website [online]. 2010-05-17, [cit. 2017-01-05]. Dostupné online. Archivované 2011-06-24 z originálu. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]