Julie Andrewsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Julie Andrews
Celé menoJulia Elizabeth Wells
Narodenie 1. október 1935 (88 rokov)
Walton-on-Thames, Surrey, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Povolanieanglická herečka, speváčka, tanečníčka a spisovateľka
Roky pôsobenia1945 – súčasnosť
ManželTony Walton (1959 – 1967)
Blake Edwards (1969 – 2010)
Deti5

Julie Andrewsová, rodným menom Julie Elizabeth Wells, vydatá Julie Edwardsová (* 1. október 1935, Walton-on-Thames, Surrey, Anglicko, Spojené kráľovstvo) je britská herečka, speváčka, tanečnica, moderátorka a spisovateľka, manželka známeho amerického filmového režiséra Blake Edwardsa.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádza z rodiny učiteľa a klaviristky. Jej prvým manželom bol kanadský operný spevák – tenorista Ted Andrews, druhým potom výtvarník Tony Walton.

Julie od detstva spievala, vystupovala spoločne so svojimi rodičmi vo varieté, v rozhlase a v televízii. Samostatne debutovala už vo svojich 12 rokoch. Od roku 1954 vystupovala na Broadwayi, kde zažiarila v muzikáli My Fair Lady ako predstaviteľka Elizy Doolitlové, za ktorú bola tiež nominovaná na prestížnu americkú divadelnú cenu Tony. Zvukový záznam z tohto predstavenia vyšiel na gramofónových platniach a neskôr aj na CD diskoch (v rovnomennom filme ju v tejto úlohe nahradila herečka Audrey Hepburnová a speváčka Marni Nixonová). Na Broadwayi si zahrala a zaspievala aj v muzikáloch Kráľ Artuš a Kamarát. Najväčšiu popularitu a ceosvetový úspech však dosiahla jej dnes už legendárná filmová úloha Mary Poppins, ktorá bola ocenená britskou cenou BAFTA, Zlatým glóbusom i Oscarom. Nasledoval ďalší známy film Za zvukov hudby, ktorý jej vyniesol ďalší Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara.

Na konci 60. rokov prestala vystupovať vo filmoch a venovala sa len spevu, koncertovaniu, nahrávaniu platní a moderovaniu vlastných televíznych show. Vystupovala často v televízii ako moderátorka rôznych relácií zameraných na svet divadla a muzikálov. V tejto dobe tiež napísala niekoľko kníh pre deti pod pseudonymom Julie Edwardsová. Návrat na strieborné plátno spôsobilo až zblíženie s jej tretím manželom, známym filmovým režisérom Blakeom Edwardsom, v ktorého filmoch začala opäť hrať zrelé ženy. V roku 1982 získala svoj tretí Zlatý glóbus a ďalšiu nomináciu na Oscara za film Viktor, Viktória z roku 1982.

Na konci 90. rokov 20. storočia prekonala vážne ochorenie hlasiviek vrátane ich nevydarenej operácie. Počas svojho života získala celý rad umeleckých a spoločenských ocenení a je považovaná za mimoriadnu britskú umelkyňu.

Na začiatku 21. storočia sa dvakrát vrátila k filmu v romantických filmoch Denník princeznej a Denník princeznej 2: Kráľovské povinnosti režiséra Garyho Marshalla, kde hrala kráľovnú Clarisse Renaldiovou, babičku princeznej a neskoršie kráľovnej Mii (Anne Hathaway).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julie Andrewsová na českej Wikipédii.