Juraj Králik (výtvarník)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juraj Králik
slovenský výtvarník
Narodenie16. máj 1963 (60 rokov)
Bratislava

Juraj Králik (* 16. máj 1963, Bratislava) je slovenský výtvarník, ktorý svoje diela prezentoval v Európe, Amerike, Ázii a Austrálii.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Juraj Králik je vyštudovaný fotograf, v rokoch 1978 – 1982 študoval na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave, následne študoval odbor fotografia na Akadémii múzických umení v Prahe. Štúdium absolvoval v roku 1988. V roku 1990 sa stal spoluzakladateľom agentúry Oko a v roku 1993 grafického štúdia Rabbit & Solution.

Na umeleckú scénu vstúpil dielami vytvorenými z vojenských odznakov. Od roku 2000 pracoval s tenistkou Martinou Navrátilovou na spoločnom projekte Art Grand Slam[1]. Veľkorozmerné plátna, ktoré vznikli farebnými odtlačkami tenisových loptičiek, boli prezentované v roku 2005 v Galérii Danubiania v Čunove a následne okrem iných miest aj v Prahe (Česko), Londýne (Spojené kráľovstvo), Paríži (Francúzsko), New Orleans (USA), Perthe (Austrália), alebo Hongkongu.
V januári 2010 predstavil v Galérii SPP nový výtvarný cyklus Many & Lóve[2]. Veľkorozmerné obrazy vytvoril z už neplatných halierových mincí slovenskej meny, ktoré dostal od guvernéra Národnej banky Slovenska, Ivana Šramka. Na veľkorozmerných plochách z mincí zobrazil okrem iných aj amerického prezidenta Baracka Obamu alebo vodcu organizácie al-Káida, Usámu bin Ládina.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]


  1. Art Grand Slam Oficiálna stránka projektu
  2. Kurátor výstavy Dušan Kállay o výstave Many & Lóve[nefunkčný odkaz]