Ján Václav Vratislav z Mitrovíc

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Václav Vratislav z Mitrovíc
český politik a diplomat
Ján Václav Vratislav z Mitrovíc
Narodenieasi 1670
?
Úmrtie21. december 1712
Viedeň, Rakúsko
Alma materKarlo-Ferdinandova univerzita
RodičiaKryštof František Vratislav z Mitrovic, Marie Alžběta z Valdštejna
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ján Václav Vratislav z Mitrovíc

Ján Václav Vratislav z Mitrovíc (* asi 1670 – † 21. december 1712, Viedeň[1][2]) bol český politik a diplomat.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z českej šľachtickej rodiny.
Za podpory svojho strýka grófa Kinského sa stal v roku 1695 členom rakúskej dvornej kancelárie. Na začiatku 18. storočia pracoval ako diplomat v Londýne a Haagu, kde spolupracoval na vytvorení protifrancúzskej aliancie. 7. septembra 1701 podpísal Haagsku zmluvu potom čo si ešte pred vyjednávaniami ako realista uvedomil, že Rakúsko nemôže dostať celé španielske dedičstvo. V tomto čase sa stal spoločníkom, radcom a priateľom vojvodu Eugena Savojského, ktorý s ním svoje zámery konzultoval. Podporil Eugena pred bitkou pri Höchstädte tým, že presvedčil anglického vojvodu Johna Churchilla k tomu, aby tiahol do južného Nemecka a aktívne pomáhal pri koordinácii činnosti oboch armád. Po dobytí Bavorska sa nestal miestodržiteľom, ako to Eugen navrhoval, ale stal sa ním na dvore obľúbený gróf Löwenstein.

Keď cisár Leopold I. v roku 1705 zomrel bol Vratislav jeho nástupcom Jozefom I. vymenovaný za českého kancelára a cisárskeho radcu pre zahraničnú politiku. Avšak našiel v Jozefovom vychovávateľovi, plukovníkovi Teodorovi zo Salmu súpera ktorý mu, obrazne povedané, hádzal polená pod nohy. Po smrti cisára sa stal, ako minister, členom v rade regentky Eleonóry Magdalény. Prehovoril Jozefovho brata Karola k návratu z Katalánska. Karol ako cisár Karol VI. potvrdil Vratislava v jeho úradoch.

Zomrel v 21. decembra 1712 na vodnatieľku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Náhrobek Václava Vratislava z Mitrovic [online]. PROSTOR, [cit. 2013-06-10]. Dostupné online. Archivované 2019-02-26 z originálu.
  2. Vratislavové z Mitrovic [online]. Leccos: Ottův slovník naučný, [cit. 2013-06-10]. Dostupné online. Archivované 2013-01-20 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]