Kampylobakter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kampylobakter

Baktéria z rodu Campylobacter
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Campylobacter
Sebald and Véron, 1963
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kampylobakter[1][2] alebo kampylobaktéria[3][1] (lat. Campylobacter) je rod baktérií z čeľade Campylobacteriaceae, tradične zaraďovanej do taxónu epsilon-proteobaktérie (Epsilonproteobacteria).

Ide o rod mikroaerofilných gramnegatívnych tyčiniek, v minulosti známych ako mikroaerofilné vibriá. Pôvodne boli považované len za patogény hospodárskych zvierat, kde spôsobovali potraty ošípaných a hovädzieho dobytka. Ich význam ako baktérií spôsobujúcich choroby ľudí bol objavený až neskôr.

Vzhľad a metabolizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Kampylobaktérie sú špirálovito zakrútené, pohyblivé gramnegatívne tyčinky. Ich metabolizmus je aeróbneho typu, nefermentujú ani neoxidujú sacharidy.

Antigény[upraviť | upraviť zdroj]

Na sérotypizáciu sa používajú membránové proteínové a lipopolysacharidové antigény.

Patogenita[upraviť | upraviť zdroj]

Kampylobaktery sú pôvodcom črevných infekcií u ľudí (kampylobakteriálna enteritída), potratov hospodárskych zvierat a spôsobujú ochorenia u ľudí s oslabenou imunitou.

Niektoré druhy produkujú enterotoxíny podobné choleragénu a cytotoxíny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b CHOKOVÁ, J. et al. Virulencia a rezistencia termofilných kampylobakterov. In: Správy klinickej mikrobiológie. Číslo 3-4/2015 [1]
  2. Kampylobaktre v potravinách [2]
  3. Riziká typicky letných ochorení s teplom stúpajú [3] Archivované 2021-09-05 na Wayback Machine
  • BEDNÁŘ, Marek; SOUČEK, Andrej; VÁVRA, Jiří. Lekařská speciální mikrobiologie a parazitologie. Praha : Triton, 1994. ISBN 80-901521-4-7. Kapitola rod Campylobacter, s. 106. (česky)