Kancelária prezidenta Slovenskej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kancelária prezidenta Slovenskej republiky v plnej miere zabezpečuje prezidentovi Slovenskej republiky podmienky na výkon ústavných právomocí a ďalších povinností spojených s vykonávaním funkcie hlavy štátu.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Kancelária prezidenta Slovenskej republiky vznikla 1. januára 1993 v nadväznosti na vznik samostatnej Slovenskej republiky a zvolenie prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča. Zabezpečuje veci spojené s výkonom funkcie a právomocí prezidenta dané Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi a inými všeobecne záväznými právnymi predpismi. Podieľa sa na príprave vnútro a zahraničnopolitických aktivít prezidenta, zabezpečuje ich protokolárne, spracúva odborné podklady, stará sa o sídlo prezidenta Slovenskej republiky a objekty, ktoré má vo svojej správe – Prezidentský (Grasalkovičov) palác, časť Karáčoniho paláca, rezidencia prezidenta, zámoček HohenloheTatranskej Javorine vo Vysokých Tatrách. V súčasnosti Kancelária prezidenta Slovenskej republiky sídli v Prezidentskom paláci na Hodžovom námestí v Bratislave a v časti blízkeho Káračoniho paláca na Štefánikovej ulici. Súčasťou kancelárie je regionálne pracovisko v Košiciach. Pracovisko v Banskej Bystrici bolo 1. januára 2021 zrušené.[1] Na čele kancelárie prezidenta stojí vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, ktorého menuje prezident.

Organizačná štruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Organizačná štruktúra

Kancelária prezidenta SR je právnickou osobou, ktorá zabezpečuje veci spojené s výkonom funkcie prezidentky vyplývajúce z Ústavy Slovenskej republiky, ústavných zákonov a z iných všeobecne záväzných právnych predpisov, s politickou a verejnou činnosťou prezidentky. Kancelária je rozpočtovou organizáciou, ktorá má samostatnú rozpočtovú kapitolu. Na plnenie úloh si môže zriaďovať rozpočtové a príspevkové organizácie. Kancelária vykonáva a zabezpečuje pre prezidentku aj iné úlohy, ktoré zodpovedajú jej ústavnému postaveniu. Plní aj ďalšie odborné, organizačné a materiálno-technické úlohy, ktoré vyplývajú zo zákonov a z iných všeobecne záväzných právnych predpisov.

Doterajší vedúci Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Vojenská kancelária prezidenta Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Prezident Slovenskej republiky vykonáva aj funkciu hlavného veliteľa ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorá mu vyplýva z Ústavy Slovenskej republiky. Na zabezpečenie jej úloh slúži Vojenská kancelária prezidenta Slovenskej republiky, ktorá nie je súčasťou Kancelárie prezidenta Slovenskej republiky, ale priamou zložkou ozbrojených síl. Do jej pôsobnosti patrí i Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky. Na čele vojenskej kancelárie stojí náčelník menovaný prezidentom Slovenskej republiky.

Doterajší náčelníci Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky[upraviť | upraviť zdroj]

Kontakty na kanceláriu[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zatvorenie regionálneho pracoviska KP SR v Banskej Bystrici - prezident.sk
  2. Prezidentka Slovenskej republiky | Vedúci kancelárie [online]. Prezidentka Slovenskej republiky, [cit. 2022-09-20]. Dostupné online. [nefunkčný odkaz]
  3. Novým vedúcim prezidentskej kancelárie sa stal Metod Špaček. [online]. Denník N, 2021-01-18, [cit. 2021-01-18]. Dostupné online.