Kantončina

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kantončina (iné názvy: kantonská čínština; ak sa hodnotí ako dialekt/nárečie [príp. skupina dialektov], tak sa označuje aj ako kantonský dialekt alebo kantonské nárečie, ak sa hodnotí ako jazyk, tak sa označuje aj ako kantonský jazyk) môže byť:

  • jedna zo základných (približne siedmich) dialektových skupín (resp. veľkých dialektov) čínštiny (resp. jeden z približne siedmich čínskych jazykov, resp. jedna z približne siedmich jazykových skupín čínštiny), synonymum: jüe (v pchin-jine: yue), pozri jüe (čínština)
  • hlavná podskupina vyššie uvedeného jüe, synonymá: jüe-chaj (v pchin-jine: yuehai), kuang-fu (v pchin-jine: guangfu) v širšom zmysle, pozri jüe-chaj
  • hlavná podskupina vyššie uvedeného jüe-chaj, t.j. skupina dialektov, ktorými sa hovorí najmä v Kantone (po čínsky Kuang-čou), Hongkongu a Macau, pričom prestížna forma takto vymedzenej kantončiny sa označuje aj ako štandardná kantončina (je založená na nárečí Kantonu), synonymum: kuang-fu v užšom zmysle, pozri kantončina (Kanton)
  • časť podskupiny z predchádzajúceho bodu, t.j. nárečie, ktorým sa hovorí v Kantone (resp. v užšom zmysle len vo väčšine Kantonu), pozri pod kantončina (Kanton)
  • trochu nepresne: hlavná podoba kantončiny (najmä štandardná kantončina) používaná (len) v Hongkongu, pozri pod hongkonská kantončina alebo pod kantončina (Kanton)

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Symbol rozcestia
Symbol rozcestia

Toto je rozlišovacia stránka. Obsahuje rozličné významy uvedeného hesla.

Ak ste sa sem dostali cez odkaz v článku, prosím, vráťte sa a opravte ho tak, aby odkazoval priamo na najvhodnejší význam.