Kaplnka Najsvätejšej Trojice (Benešov nad Ploučnicí)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kaplnka Najsvätejšej Trojice

Kaplnka Najsvätejšej Trojice je baroková sakrálna stavba v Benešove nad Ploučnicí.[1] Od roku 1966 je kaplnka chránená ako kultúrna pamiatka Českej republiky.[2] Správou spadá pod rímskokatolícku farnosť Benešov nad Ploučnicí.

Kaplnka bola postavená v roku 1710, má obdĺžnikový pôdorys a polkruhový záver. V nike štítu sa nachádza baroková soška sv. Barbory.[3]

Vnútri kaplnky bol plochý strop, ktorý sa však zrútil a v interiéri sa nachádzajú barokové sošky sv. Antonína, sv. Jozefa a sv. Jána Nepomuckého.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 17.
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-08-02]. Identifikátor záznamu 136665 : Kaple Nejsvětější Trojice, Benešov nad Ploučnicí.
  3. a b POCHE, Emanuel, a kol. Umělecké památky Čech A/J. 1. vyd. Praha: Academia, 1977. 643 s. Kapitola Benešov nad Ploučnicí /Děčín/, s. 61-62.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kaple Nejsvětější Trojice (Benešov nad Ploučnicí) na českej Wikipédii.