Karel Kuttelwascher

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karel Miroslav Kuttelwascher
český stíhač
Narodenie23. september 1916
Svatý Kříž, Rakúsko-Uhorsko (dnes Česko)
Úmrtie17. august 1959 (42 rokov)
Truro, Spojené kráľovstvo
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Karel Kuttelwascher

Karel Miroslav Kuttelwascher, prezývaný Kut (* 23. september 1916, Svatý Kříž (dnes časť Havlíčkovho Brodu), Rakúsko-Uhorsko (dnes Česko) – † 17. august 1959, Truro, Spojené kráľovstvo) bol český stíhač - letecké eso britského kráľovského letectva v druhej svetovej vojne. Bol najúspešnejším českým pilotom RAF.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Karel Kuttelwascher sa narodil v dedine Svatý Kříž. V roku 1934 vstúpil do česko-slovenského letectva, kde absolventa pilotnej školy priradili k 32. stíhacej letke v Hradci Králové. Po nemeckej okupácii Česka utiekol do Poľska, odkiaľ ešte pred začiatkom vojny pokračoval v ceste s ďalšími pilotmi do Francúzska, kde sa malo formovať české letectvo v emigrácii (niektorí piloti ako napríklad Josef František však zostali v Poľsku).

Vo Francúzsku[upraviť | upraviť zdroj]

Po príchode do Francúzska prijali pilotov len do Cudzineckej légie a až po vypuknutí druhej svetovej vojny Kuttelwaschera s ďalšími letcami preškolili na lietanie na lietadlách francúzskeho letectva. Po nemeckom vpáde do Francúzska ho 17. mája 1940 pridelili k francúzskej squadrone GC III/3, ktorá používala lietadlá Morane Saulnier MS.406 a neskôr Dewoitine D.520. Nevie sa presne, koľko víťazstiev v bojoch s pilotmi Luftwaffe dosiahol. Nekompletné francúzske archívne materiály neuvádzajú ani jeden úspech, ale Kuttelwascher hovoril o niekoľkých, spravidla o šiestich zostreloch. Najpravdepodobnejším je jeden individuálny zostrel a dva spoločné. Po porážke Francúzska opustil služby francúzskeho letectva a 1. júla sa na lodi dostal do Spojeného kráľovstva.

V Británii[upraviť | upraviť zdroj]

3. októbra 1940 bol pridelený k 1. stíhacej peruti s hodnosťou Sergeant. Peruť sa v tom čase premiestila z južného Anglicka a tak Kuttelwascher do bojov bitky o Britániu výraznejšie nezasiahol. V decembri sa peruť presunula do Northoltu a lietala na bojové misie nad severným Francúzskom. Prvý oficiálne uznaný zostrel dosiahol 8. apríla 1941. Zničil nemecké stíhacie lietadlo Messerschmitt Bf 109. Počas nasledujúcich dvoch mesiacov zostrelil ďalšie dve lietadlá. V roku 1942 sa v Anglicku oženil. Bol tiež povýšený do hodnosti Flight Lieutenant.

12. februára 1942 sa 1. peruť podieľala na útoku na nemecké torpédoborce v Lamanšskom prielive v rámci operácie Channel Dash. Potom prešla na nový typ leteckých operácií – nočné útoky nad Francúzskom. Tieto lety sprevádzali jednotlivé lietadlá s cieľom zničiť nemecké bombardéry nad ich územím. Vďaka tomu, že lietadlá neboli vybavené radarom a mohlo sa teda lietať len za jasných mesačných nocí, jednalo o veľmi nebezpečné misie, vyžadujúce dobrú navigáciu aj zrak pilotov. Kuttelwascher lietal s lietadlom Hawker Hurricane Mk IIc s označením JX-E, ktorý bol vybavený prídavnými nádržami, dovoľujúcimi let trvajúci až tri a pol hodiny. Rýchlo sa ukázal ako najlepší nočný stíhač perute. Prvé lietadlo Junkers Ju 88 zostrelil 1. apríla 1942. V noci zo 4. na 5. mája počas jediného letu zničil tri bombardéry Heinkel He 111. V priebehu troch mesiacov zostrelil 15 lietadiel a 5 poškodil (z celkového počtu 21 zostrelených nepriateľských lietadiel celou peruťou).

8. júla 1942 bol Kuttelwascher pridelený k 23. stíhacej peruti, ktorá lietala s dvojmotorovými viacúčelovými lietadlami De Havilland Mosquito nočnej misie. Tu sa však už v boji s nepriateľom nestretol. V októbri ho odvolali a pridelili na štábnu prácu v Inšpektoráte československého letectva v Londýne. V júni 1943 bol vyslaný na polročnú misiu do USA. Po návrate bol prevelený k nebojovej 32. Maintenance Unit, kde slúžil až do konca vojny.

Karel Kuttelwascher má počas vojny potvrdených 18 zostrelov – najväčší počet medzi česko-slovenskými pilotmi, hoci najčastejšie sa uvádza rovných dvadsať (dve lietadlá vo Francúzsku v roku 1940). Je považovaný aj za najlepšieho nočného prepadového pilota RAF a šiesteho najúspešnejšieho nočného stíhača (väčšina ostatných pilotov lietala s lietadlami vybavenými radarom). Päťkrát bol vyznamenaný Československým vojnovým krížom (1939), obdržal aj vyznamenanie Distinguished Flying Cross so stuhou a francúzsky vojnový kríž – Croix de guerre.

Po roku 1945[upraviť | upraviť zdroj]

Po skončení vojny sa Kuttelwascher vrátil v auguste 1945 do Česko-Slovenska, ale po februárovom prevrate emigroval späť do Spojeného kráľovstva, kde lietal ako civilný pilot pre British European Airways.

Karel Kuttelwascher zomrel 17. augusta 1959 na zlyhanie srdca počas dovolenky v Cornwalle. Jeho hrob sa nachádza v Uxbridge pri Londýne. 8. mája 2000 bol in memoriam povýšený do hodnosti brigádny generál.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Kuttelwascher na českej Wikipédii.