Karol Menschy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Menschy
slovenský cyklista, tréner a organizátor cyklistických podujatí
Narodenie18. apríl 1931
Bratislava, Slovensko
Úmrtie28. máj 2010 (79 rokov)

Karol Menschy (* 18. apríl 1931, Bratislava – † 28. máj 2010) bol všestranný cyklista, priekopník dráhovej cyklistiky na Slovensku, tréner a organizátor cyklistických podujatí na Slovensku. Pôsobil v cyklistických oddieloch TJ Rapid Bratislava a Inter Slovnaft Bratislava (sekcia dráhovej cyklistiky).

Športová kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Karol Menschy začínal svoju športovú kariéru ako pretekár na ceste. V roku 1954 sa zúčastnil historicky prvého ročníka etapových pretekov Okolo Slovenska. Dokonca vyhral ich úvodnú etapu. Neskôr presedlal na dráhu, na ktorej jazdil bodovacie preteky, stíhacie preteky a dokonca si sadol aj do tandemu spoločne s účastníkom olympijských hier 1960 Dušanom Škvareninom. No najviac úspešný bol v disciplíne jazda za motorovým vodičom. Vodiča mu robil Ján Sulanský.

Tréner a organizátor[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1961 Karol Menschy spoločne s Kamilom Haťapkom spoluzakladal cyklistický oddiel Inter Slovnaft Bratislava. Menschy v rámci oddielu založil sekciu dráhovej cyklistiky, ktorú okrem neho tvorili aj olympionici Dušan Škvarenina a Juraj Miklušica. V rokoch 1962 – 1964 sa tento oddiel podieľal na rekonštrukcii Národného velodrómu Vlastimila Ružičku na Ulici odbojárov.

Po skončení aktívnej športovej kariéry sa z neho stal tréner, ale aj nadšený organizátor športových podujatí. Dokonca robil asistenta Kamilovi Haťapkovi pri česko-slovenskej reprezentácii cestných cyklistov. Spoluorganizoval napríklad medzinárodné dráharské preteky Zlatá stuha Slovnaftu, neskôr už ako funkcionár Rapidu Bratislava Veľkú cenu Slovenska v šprinte, Memoriál Dušana Škvareninu, či majstrovstvá Slovenska.

Úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2 x majster Česko-Slovenska v disciplíne Jazda za motorovým vodičom
  • strieborná medaila z MS 1970 v Leicesteri v cestnej cyklistike z pretekov (časovka) družstiev na 100 km - asistent trénera Kamila Haťapku

Na Karola Menschyho počesť sa každoročne poriada memoriál.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Karol Menschy pôsobil aj ako masér, dokonca aj pri štátnej reprezentácii. Ako masér bol pri cyklistickej reprezentácii aj počas Pretekov mieru v roku 1986, ktoré začínali v Kyjeve krátko po tragickej havárii v jadrovej elektrárni v Černobyli.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]