Karolina Kózka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socha Karoliny Kózki, kostol v Muszyne.

Blahoslavená Karolina Kózka alebo Karolina Kózkówna (* 2. august 1898, Wał-Ruda, Halič – † 18. november 1914, tamtiež) bola poľská panna a mučenica.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jediná fotka Karoliny

Karolina Kózka prežila celý svoj život v rodnej dedine. Hlboko zbožná dievčina sa podieľala na aktivitách kresťanských laikov (Apostolstwo Modlitwy, Bractwo Wstrzemięźliwości, Żywy Różaniec), pomáhala tiež pri prevoze dedinskej čitárne.

Na začiatku prvej svetovej vojny sa jej zmocnil ruský vojak, ktorý ju odvliekol do lesa, kde sa ju pokúsil znásilniť. Dievčina sa urputne bránila a pokúšala sa utiecť, čo nakoniec viedlo k tomu, že ju rozzúrený neúspešný násilník brutálne ubil šabľou. Jej telo bolo objavené 4. decembera toho istého roku, pochovaná je v Zabawe.

Po smrti[upraviť | upraviť zdroj]

Pohrebu Karoliny sa zúčastnilo viac ako tritisíc ľudí a neoficiálny kult mladej mučeníčky sa začal šíriť Poľskom. Biskupi Jan Stepa a Jerzy Ablewicz iniciovali oficiálny beatifikačný proces, ktorý sa začal v roku 1965. 30. júna 1986 bol prijatý dekrét o Karolininom mučeníctve a 10. júna 1987 ju pápež Ján Pavol II. počas svojej návštevy v Tarnówe prehlásil za blahoslavenú. Rímskokatolícka cirkev slávi jej pamiatku vo výročný deň jej smrti: 18. novembra.

Je patrónkou Rzeszówskej diecézy, Katolíckeho združenia mladých (Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży) a Hnutia čistých sŕdc.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]