Katedrála svätého Ľudovíta (Plovdiv)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätého Ľudovíta
rímskokatolícka katedrála
Katedrála svätého Ľudovíta - hlavná budova katedrály spredu
Štát Bulharsko Bulharsko
Oblasť Plovdiv
Okres Plovdiv
Mesto Plovdiv
Náboženstvo  
 - cirkev Rímskokatolícka cirkev
Súradnice 42°08′40″S 24°45′09″V / 42,144444°S 24,7525°V / 42.144444; 24.7525
Ďalšie údaje  
 - počet veží 1
Štýl barok
Výstavba 1858 - 1861
Bulharsko s vyznačenou polohou kostola
Bulharsko s vyznačenou polohou kostola
Wikimedia Commons: Cathedral of St. Louis, Plovdiv
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Katedrála svätého Ľudovíta (bulh. Катедрала „Свети Лудвиг“Katedrala „Sveti Ludvig“) je rímskokatolícka katedrála nachádzajúca sa na ulici „bulevár kňažnej Márie-Lujzy“ v centrálnej časti mesta Plovdiv v Plovdivskej oblasti v južnom Bulharsku. Patrónom katedrály je svätý Ľudovít IX. – kráľ Francúzska v rokoch 1226 – 1270.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála je jedným z najvýznamnejších katolíckych svätostánkov v Bulharsku. Je konkatedrálou (spolu so sofijskou katedrálou svätého Jozefa) Sofijsko-Plovdivského biskupstva. V areáli sa nachádza samotná budova kostola, zvonica a budova biskupstva. Chrámový sviatok sa slávi 25. augusta.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina rímskokatolíckych veriacich existovala v Plovdive preukázateľne už v roku 1768, ale v tom období na území mesta a okolia neexistoval rímskokatolícky svätostánok a misionári slúžili liturgie po domoch, často aj tajne. V roku 1836 biskup Ivan Ptaček z rádu redemptionistov získal oficiálne povolenie na výstavbu malého katolíckeho kostola a tento bol postavený v roku 1839. Neskôr Vatikán odvolal z Plovdivu a okolia Rád redemptionistov a nahradil ich kapucínmi. Jednému z nich, talianskemu biskupovi Andreovi Canovovi sa podarilo docieliť výstavbu mnohých rímskokatolíckych svätostánkov v Plovdive a všade v okolí, kde žili katolícke menšiny. Výstavba súčasnej budovy katedrály, vedená bracigovským majstrom Ivanom Bajaninom, začala v roku 1858 a bola ukončená roku 1861. Katedrála bola vysvätená biskupom Andreom Canovom 25. marca 1861. Zvonica bola postavená v roku 1898 vo florentínskom štýle podľa projektu architekta Mariana Pernigoniho. Budova katedrály bola poškodená zemetrasením v roku 1928 a následným požiarom v roku 1931. Bola však opravená a opätovne vysvätená 8. mája 1932. V roku 2002 katedrálu navštívil v rámci svojej návštevy Bulharska pápež Ján Pavol II.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Свети Лудвиг (Пловдив) na bulharskej Wikipédii.