Katedrála svätej Matky Terezy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätej Matky Terezy

Katedrála svätej Matky Terezy (alb. Katedralja e Nënë Terezës) je rímskokatolícka katedrála v hlavnom meste Kosova, Prištine. Katedrála je sídlom prizrensko-prištinského biskupa, najvyššieho katolíckeho duchovného v Kosove. Postavená bola v roku 2010, vysviacka sa konala v roku 2017.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála

Priština je podobne ako aj celé Kosovo moslimská. Časť kosovských Albáncov však vyznáva rímskokatolícke náboženstvo. Základný kameň katolíckej katedrály bol položený 26. augusta 2005 v prítomnosti kosovského prezidenta Ibrahima Rugovu. Intenzívnejšie sa práce rozbehli až v roku 2007 a v roku 2010 bola katedrála ukončená.

Vysvätená bola 5. septembra 2017. Obradu sa zúčastnil aj kosovský prezident Hashim Thaci a náboženskí predstavitelia z Kosova a Albánska. Pomenovaná bola podľa rímskokatolíckej svätice Matky Terezy.[1]

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám je vybudovaný v neorománskom architektonickom štýle, čo vyjadruje spojitosť s katolíckym Západom. Súčasťou chrámu sú dve bočné 70 metrov vysoké zvonice[1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c V kosovskej Prištine zasvätili katedrálu svätej Matke Tereze [online]. Aktuality.sk, [cit. 2021-09-12]. Dostupné online.