Katruša (Nitra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katruša
vrch
Štát Slovensko Slovensko
Región Nitriansky
Okres Nitra
Obec NitraHorné Krškany
Časť Nitrianske vŕšky
Pohorie Podunajská pahorkatina
Podcelok Nitrianska pahorkatina
Povodie Nitra
Nadmorská výška 210 m n. m.
Súradnice 48°16′58″S 18°04′45″V / 48,2829°S 18,0792°V / 48.2829; 18.0792
Geologické zloženie Vápenec
Orogenéza/vrásnenie Alpínske vrásnenie
Najľahší výstup z Horných Krškán
Poloha v rámci Nitrianskeho kraja
Poloha v rámci Nitrianskeho kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Katruša (hovorovo aj Tobola alebo Veľká Baňa; 210 m n. m.) je nevýrazný vrch v Podunajskej pahorkatine, ktorý sa nachádza na južnom okraji Nitry[1], v mestskej časti Horné Krškany.[2]

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Nachádza sa na severnom okraji strednej časti Podunajskej pahorkatiny, v geomorfologickom podcelku Nitrianska pahorkatina a jej časti Nitrianske vŕšky.[3] Leží juhozápadne od centra mesta Nitra, na okraji mestskej časti Horné Krškany.[1] Poskytuje kruhový výhľad a pri vhodných podmienkach je okrem okolitých vrchov južného Tribča pozorovateľný tiež Marhát či Veľký Inovec.[4]

História[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti bol kopec nezalesnený, no v prvej polovici 20. storočia tu prebehla výstavba Borovice čiernej a Borovice lesnej. V polovici 20. storočia tu zároveň vznikol kameňolom a vo vápencoch tu bola identifikovaná pestrá asociácia minerálov, ako epsomit, hematit, hexahydrid, chlorit, kalcit, kalinit, kremeň, krištáľ, limonit, pyrit, sadrovec, siderit, spekularit či wad. V čase ťažby i po jej ukončení bol kameňolom voľne prístupný a často navštevovaný zberateľmi z nitrianskeho Geoklubu. Činnosť v kameňolome bola ukončená v 80. rokoch a vyťažený priestor bol postupne zavážaný komunálnym odpadom.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti sa uvažuje o revitalizácii územia bývalej skládky a jeho premenu na športový areál, zameraný na motoristické športy. Rovnako sa uvažuje o výstavbe rozhľadne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.dennikn.sk, [cit. 2021-09-22]. Dostupné online.
  2. Názvy vrchov, dolín, priesmykov a sediel [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2021-09-22]. Dostupné online. Archivované 2022-06-27 z originálu.
  3. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2021-09-22]. Dostupné online.
  4. Peakfinder [online]. peakfinder.org, [cit. 2021-09-22]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]