Causerie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kauzéria)

Causerie (franc. la causerie, čo v preklade znamená nenútený rozhovor, beseda, nenútená prednáška[1], slov. výslovnosť: [kózri/kozri], fr. výslovnosť: [kozri]) alebo staršie causeria [kozéria]) je novinársky krátky literárny útvar uverejnený ako stĺpček. Obvykle je vo forme kratšej literárne štylizovanej a humornej úvahy o rôznych problémoch. Má vyvolať dojem nenútenej a duchaplnej besedy či dialógu. Je možné použiť v nej pestré štylistické nástroje, hyperbolu a experimenty s rôznymi štylistickými postupmi. Z českých autorov využívali túto formu Jan Neruda, J. S. Machar, Karel Čapek. V slovenskej literatúre sa vyskytuje pod názvom besednica ako žurnalistický žáner. Možno ju nájsť u spisovateľa Petra Karvaša v zbierke causerií V úvodzovkách (1995).

Causerie vznikla vo francúzskom kultúrnom okruhu, s úspechom sa ujala v českej literatúre a žurnalistike. Názov causerie bol vytvorený odvodením z názvu súboru esejí Causeries du lundi, slov. „Pondelkové causeries“ od autora Charlesa Augustina Sainte-Beuve[2].

Causerie sa vyskytuje aj v obrazových médiách, napr. v televízii, kde sa charakterizuje ako krátky informatívny rozhovor formou kratšieho klipu. Causerie nie je definovaná podľa obsahu či formátu, je definovaná ako štýl.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BUBEN, Vladimír; BUBNOVÁ, Milada; HOŘEJŠÍ, Vladimír. Francúzsko-český a česko-francúzsky slovník. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1961. S. 169. (český)
  2. Eugène de Mirecourt:Saint-Beuve - literárny portrét, str, 18 a 58

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]