Kazimir Severinovič Malevič

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kazimir Severinovič Malevič
Kazimir Severinovič Malevič
Narodenie23. február 1879
Kyjev, Ruská ríša (dnes Ukrajina)
Úmrtie15. máj 1935 (56 rokov)
Leningrad, Ruská SFSR
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Kazimir Severinovič Malevič
Krajina (zima), 1909

Kazimir Severinovič Malevič (ukr. a rus. Казими́р Севери́нович Мале́вич, poľ. Kazimierz Malewicz; * 23. február 1879, Kyjev, Ruská ríša[1] – † 15. máj 1935, Leningrad, Ruská SFSR) bol ukrajinský maliar pol'ského pôvodu[2], dizajnér a grafik, predstaviteľ svetovej avantgardy.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Kyjeve poľským rodičom, ktorí neskôr odišli do Kurska.

Je považovaný za zakladateľa suprematizmu, umeleckého smeru v ktorom umelci vizuálne vnemy z okolitých predmetov považovali za nepodstatné a ich snahou bolo vytvoriť svet bez predmetov.

Jeho diela predstavujú mnoho zaujímavých dvojdimenzionálnych postrehov a geometrických obrazcov.

Po Októbrovej revolúcii v roku 1917 sa stal predsedom umeleckého oddelenia moskovského sovietu, riadil Dielňu nového umenia, založil Múzeum umeleckej kultúry.

V roku 1918 namaľoval obraz Biela na bielej, koniec abstrakcie všetkých abstrakcií, a keďže si uvedomil, že jeho abstrakcia už nemá ďalšie pokračovanie, vrátil sa k figuratívnemu umeniu.

Vďaka tomu, že bol Leninovym chránencom, mal v Moskve v decembri 1919 veľkú retrospektívnu výstavu.

Napísal manifest Od kubizmu k suprematizmu, bol zakladateľom spolku Supremus a je aj autorom učebnice Cesta od impresionizmu k suprematizmu.

Medzi jeho najznámejšie diela patrí Čierny štvorec na bielom pozadí z roku 1913.

A. Genis v eseji Kosmetická Utopie uvádza: "Ruské dejiny vstrebali a opravili západnú civilizáciu s takou rýchlosťou, s akou Malevič predbehol svetovú avantgardu. (...) Tvrdí sa, že Malevičova geometria sa objavila akoby odnikiaľ. Včera nebola a dnes sa zrodila." S týmto však Genis nesúhlasí. Podľa neho Malevičov prevrat pripravila celá ruská kultúra. So svojim Čiernym štvorcom (1913) priviedol k logickému vyústeniu dominantnú ideu ruskej kultúry, ktorá spočívala vo vášnivom hľadaní jednoduchosti a jednoty, oprostení a celistvosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Запись о рождении в метрической книге римско-католического костёла св. Александра в Киеве, 1879 год // ЦГИАК Украины, ф. 1268, оп. 1, д. 26, л. 13об—14. (po rusky)
  2. Malewicz Kazimierz - Encyklopedia PWN - źródło wiarygodnej i rzetelnej wiedzy, „encyklopedia.pwn.pl”, [2016-03-11]: Malewicz KAZIMIERZ, ur. 26 II 1878, Kijów, zm. 15 V 1935, Leningrad (ob. Petersburg), rosyjski malarz i teoretyk sztuki, pochodzenia polskiego.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]