Keltské more

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Keltského mora

Keltské more je okrajové more Atlantického oceánu. Nachádza sa južne od pobrežia Írska, juhozápadne od Walesu, západne od Cornwallu, Devonu a severozápadne od Bretónska. Zo severu sa cez prieliv svätého Juraja prepája s Írskym morom, na juhovýchode cez Lamanšský prieliv so Severným morom. Na juhu a západe prechádza voľne do Atlantiku.

Najväčším zálivom je Bristolský záliv, ďalšie sú Carmarthen Bay, Saint Brides Bay, Milford Haven vo Walese, Bridgewater Bay a Bideford Bay v Anglicku, Cork Harbour, Waterford Harbour, Youghal Bay, Dungarvan Harbour, Tramore Bay a Clonakilty Bay v Írsku. Najvýznamnejšie ostrovysúostrovie Scilly a ostrov Lundy pri anglickom pobreží, ostrovy Clear Island, Sherkin Island, Long Island, Fastnet Rock a Saltee Islands pri írskom pobreží. Do Keltského mora ústia rieky Bandon, Lee, Blackwater, Barrow v Írsku, Tywi a Wye vo Walese, Severn, Avon, Parret, Taw a Torridge v Anglicku.

Na pobreží ležia viaceré prístavné mestá: Cork, Waterford (na konci estuára rieky Barrow), Ringaskiddy, Youghal, Dungarvan, Kinsale, Cobh v Írsku, Cardiff, Newport, Rhondda, Port Talbot, Milford Haven, Pembroke vo Walese, Bristol, Weston-super-Mare, Ilfracombe, Newquay, Saint Ives v Anglicku.

Oblasť pôvodne považovali za súčasť prielivu sv. Juraja, nové označenie zaviedol až v roku 1921 W. W. L. Holt.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50°40′26″S 7°33′31″Z / 50,673835°S 7,558594°Z / 50.673835; -7.558594