Kerrisdale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha mestskej časti Kerrisdale
Uvítacia tabuľa v Kerrisdale
Anglikánsky kostol St.Mary's Kerrisdale
Kerrisdale Elementary School
Magee Secondary School

Kerrisdale je mestská časť v kanadskom meste Vancouver v Britskej Kolumbii.

Je to oblasť, ktorá pozostáva zo zmiešaných typov starých bungalovov, ďalej novších domov, označovaných ako "Vancouver Specials" a množstva malých a stredne veľkých nájomných budov a viacpodlažných bytov. Kerrisdale má značnú etnickú diverzitu. Nachádza sa v ňom malá oblasť s obchodmi. Asi najviac populárnou atrakciou v nej je 24 hodín otvorený McDrive, ktorý sa nachádza v jej strede. Obchod tu má aj charitatívna organizácia Armáda spásy.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Kerrisdale získalo svoje meno v roku 1905, keď obyvateľka mesta, pani McKinnon pomenovala zastávku električky na rohu 41 Avenue a West Boulevard "Kerry's Dale", názvom, ktorý niesol dom jej rodiny v meste Gairloch v Škótsku. Toto územie boli vtedy súčasťou mesta Point Grey, ktoré sa v roku 1929 zlúčilo s mestom Vancouver.

Sporné oblasti[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti hlavne britské v oblasti demografie a charakteristiky oblasti, v polovici 80. rokov zaznamenalo Kerrisdale veľký príliv emigrantov z Hongkongu. Veľa z nových emigrantov si postavilo veľké, moderné domy. Z toho dôvodu je dnešné Kerrisdale charakterizované zmiešanou architektúrou, so starými bungalovmi medzi novými domami s omietkou.

Ďalšia sporná oblasť je koridor Arbutus Corridor. Koridor, od januára 2000 nevyužívaná dráha železnice CPR, ktorý pretína mestskú časť je od jeho uzatvorenia objektov veľkých debát. Padli návrhy na vužitie 10 kilometrov dlhého koridoru ako súčasti trasy metra SkyTrain (proti tomuto návrhu vystúpili mietsni obyvatelia), spevnenej dráhy pre cyklistov, výstavby výškových domov a na turistiku orientovanej trasy električky. Mesto v roku 2001 schválilo plán rozvoja tejto oblasti, v ktorom sa rátalo s využitím koridora na dopravné účely, špecificky s jeho napojením na SkyTrain. CPR tento návrh napadol na súde a začiatkom roku 2006 rozhodol Kanadský najvyšší súd, že mesto koná v rámci svojich práv. V súčasnosti je trať neudržiavaná, zarastená vysokou trávou a kroviskami a čaká na konečné rozhodnutie o jej využití.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

Kerrisdale obývajú hlavne ľudia strednej triedy a študenti, ktorí si tu prenajímajú izby, keď dochádzajú do neďalekých škôl. Býva tu aj veľa starších obyvateľov, ktorí obývajú hlavne staršie nízkopodlažné domy.

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

V Kerrisdale sa nachádzajú tieto školy: Kerrisdale Elementary School, Kerrisdale Annex, Maple Grove Elementary School, McKechnie Elementary School, Quilchena Elementary School, Magee Secondary School, Point Grey Secondary School a Crofton House School.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]