Kim Philby

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kim Philby
Kim Philby
Rod. menoHarold Adrian Russell
Narodenie1. január 1912
Ambala, Pandžáb, Britská India
Úmrtie11. máj 1988 (76 rokov)
Moskva, Sovietsky zväz
Národnosťbritská
Zamestnanienovinár, príslušník tajných služieb
Známy vďakavýznamný dvojitý agent
Alma materTrinity College, University of Cambridge
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Kim Philby

Kim Philby, vlastným menom Harold Adrian Russell (* 1. január 1912, Ambala, Pandžáb, Britská India – 11. máj 1988 Moskva, Sovietsky zväz) bol britský vysokopostavený spravodajský dôstojník rozviedky MI6 a sovietsky dvojitý agent, ktorý v roku 1963 ušiel do ZSSR.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Philby sa narodil v meste Ambala v provincii Pandžáb v Britskej Indii. Bol synom Dory (Johnston) a St Johna Philbyho, spisovateľa a orientalistu, ktorý v priebehu života konvertoval na islam. Jeho otec bol členom Indickej štátnej služby (ICS) a neskôr štátnym úradníkom v Britmi kontrolovanej Mezopotámii. Pôsobil aj ako poradca kráľa Ibn Saúda v Saudskej Arábii, kde mladý Philby istú dobu aj žil.

Po stopách svojho otca pokračoval študoval na prestížnej strednej škole Westminster School, kam odišiel v roku 1928 vo veku 16 rokov. Získal štipendium na Trinity College na Cambridge, študoval históriu a ekonomiku. Štúdium absolvoval v roku 1933. Na škole začal sympatizovať s komunistickými myšlienkami v roku 1933 sa stal sovietskym tajným agentom. Po škole začal pracovať ako dopisovateľ novín London Times. V roku 1934 sa vo Viedni oženil s ľavicovou aktivistkou Alice Kahlmannovou, ktorú tak zachránil pred väzením[1].

Pracoval pre NKVD ako žurnalista v Španielsku počas občianskej vojny. Po tom čo prijal úlohy sympatizanta Francovho fašistického režimu prestal žiť so svojou dovtedajšou ženou židovského pôvodu. V roku 1940 ho Guy Burgess naverboval do britskej spravodajskej služby MI6, kde postupne prešiel viacerými oddeleniami. Tu ho znovu kontaktovala sovietska rozviedka OGPU. Philby začal podávať cenné informácie, mimo iného napríklad o plánovanom nemeckom útoku na ZSSR. Jeho informácie ovplyvňovali vojnové dianie aj vďaka kontaktom s Winstonom Churchillom. Pripisuje sa mu napríklad podpora pre zvýšenie britskej pomoci pre Titových partizánov v Juhoslávii.[1]

V roku 1940 začal žiť s Aileen Furse, s ktorou mal v priebehu vojny 3 deti. V roku 1946 sa mu podarilo formálne vyriešiť rozvod s Alice Kohlmannovou a zobral si Aileen za ženu. Následne mali ďalšie 2 deti.

V roku 1949 bol vyslaný do USA, kde sa stal styčným dôstojníkom medzi britskou a americkou tajnou službou. Pri svojich aktivitách odhaľoval viacero prísne tajných skutočností sovietskej strane. V roku 1951 tiež varoval Guya Burgessa a Donalda Macleana, že sú vyzradení, čím im umožnil uniknúť do bezpečia. Následne ho začala sledovať kontrašpionáž MI5.[2]

Sám Philby sa stal podozrivý v roku 1955. Následne pracoval ako žurnalista v Bejrúte, pričom stále plnil čiastkové úlohy pre MI6. V tomto období sa jeho rodina dostala do existenčných problémov. Jeho manželka trpela duševnými problémami a neskôr aj alkoholizmom. V neskoršom období žila s deťmi sama v Crowborough. V roku 1957 zomrela na chrípku. V druhej polovici 60. rokov viacero prebehlíkov zo sovietskych tajných služieb vrhlo na Philbyho podozrenie. V roku 1959 sa oženil s Eleanor Brewerovou, s ktorou už mal niekoľko rokov vzťah.[3]

V roku 1962 bol sovietskou stranou upozornený, že sú mu britské úrady na stope.[1] V roku 1963 bol Philby odhalený ako člen špionážneho bunky, neskôr označenej ako Cambridge Five. Jej ďalšími členmi boli Donald Maclean, Guy Burgess, Anthony Blunt a zrejme aj John Cairncross. Z týchto piatich bol Philby v poskytovaní tajných informácií Sovietskemu zväzu pravdepodobne najúspešnejší. Význam jeho aktivít, podľa niektorých názorov, znižoval dlhú dobu iba strach Josifa Stalina z toho, že by mohol byť trojitým agentom, ktorý poskytoval britským orgánom informácie o sovietskej strane. Philby bol najúspešnejším sovietskym dvojitým agentom z obdobia studenej vojny. Dosiahol hodnosť plukovníka NKVD neskôr KGB. Bol zodpovedný za smrť mnohých západných agentov v ZSSR a významne narušil aktivity britskej tajnej služby v ZSSR.

Britská tajná služba mu navrhovala imunitu, ak s ňou bude ďalej spolupracovať a poskytovať informácie. Napokon sa 23. januára 1963 rozhodol utiecť do Moskvy, kde žil po zvyšok života. Jeho vyslanie do Bejrútu niektorí považujú za dobrovoľné vydanie Sovietom aby tak predišiel diskreditácii najvyšších miest britskej tajnej služby v prípade, že by bol doma vyšetrovaný.[1] Tu pracoval ako konzultant pre KGB. Vydal i knihu pamätí Moja tichá vojna. V roku 1971 sa oženil s ruskou spisovateľkou Rufinou Puchovou. Zomrel v roku 1988. Bol pochovaný na Kuncevskom cintoríne.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Philby bol nositeľom radu Order of British Empire (OBE). V roku 1965 získal Leninov rad a titul Hrdina Sovietskeho zväzu.

Niektoré zdroje naznačujú, že osobnosť Kima Philbyho inšpirovala Iana Fleminga pri vytvorení románovej postavy agenta Jamesa Bonda.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d CHURAŇ, Milan, a kol. Encyklopedie špionáže ze zákulisí tajných služeb, zejména Státní bezpečnosti. 2. přeprac. a aktualizované. vyd. Praha : Libri, 2000. 431 s. ISBN 80-7277-020-9.
  2. TUCKER, Spencer. Encyclopedia of the Cold War (a political, social, and military history). [s.l.] : ABC-CLIO, 2008. 1969 s. ISBN 978-1-85109-701-2. Kapitola Philby, Harold Adrian Russell, s. 1669 – 1670.
  3. LRB · Tom Carver · Diary: Philby in Beirut [online]. lrb.co.uk, [cit. 2018-01-15]. Dostupné online.
  4. John Philby [online]. telegraph.co.uk, 2009-08-23, [cit. 2018-01-15]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kim Philby

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kim Philby na anglickej Wikipédii.