Klimaktérium

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Klimaktérium (prechod) je prechodné obdobie medzi plodným vekom ženy a obdobím skončenia sa cyklickej hormonálnej funkcie vaječníkov. Žena postupne stráca schopnosť otehotnieť, menštruácia je nepravidelná alebo úplne mizne a objavujú sa príznaky zrýchleného starnutia.

Podľa niektorých názorov, podobný proces prebieha aj pri mužoch, ale má oveľa miernejší priebeh.

Začiatok prechodu je individuálny a závisí od podmienok dedičných, rasových a niekedy aj zemepisných. Prechod prebieha väčšinou medzi 42. a 55. rokom veku ženy. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že žena, ktorá začne menštruovať neskôr, prichádza do týchto kritických rokov naopak skôr.

Sú ženy, ktoré cez toto obdobie prejdú bez zjavných ťažkostí. No väčšina žien pociťuje najrôznejšie telesné a duševné ťažkosti, ktoré ich môžu značne obťažovať a často u nich navodzujú pocit choroby. Najčastejšie prejavy sú návaly tepla, nadmerné potenie sa (hlavne v noci), bolesti hlavy a kĺbov, podráždenosť, nesústredenosť, depresie, nespavosť, závraty a búšenie srdca. Pri každej žene je súbor nepríjemných príznakov iný a vyjadruje sa rozlične. Toto všetko súvisí s individuálnym kolísaním hormónov v tomto období.

U ženy po gynekologickej operácii maternice a vaječníkov sa opísané príznaky môžu objaviť zrazu, až dramaticky, lebo hladina hormónov v tomto prípade neklesá postupne, ale rýchlo. Čím mladšej žene musela byť táto operácia vykonaná, tým výraznejšie môžu byť ťažkosti.

Jednoduché vysvetlenie, že ide ťažkosti bežné a treba sa s nimi zmieriť, ženu určite neuspokojí. Neobstojí ani skôr používaný argument, že podobne sa cítili milióny žien. Slová o tom, že hormonálna liečba v tomto veku by mohla žene skôr ublížiť, sú už vyvrátené.

Väčšinu spomínaných ťažkostí spôsobuje postupný nedostatok hormónu estrogénu. Jeho výrazne znížená hladina znamená pre ženu v tomto veku tiež hrozbu ochorenie kardiovaskulárneho systému, ako aj rýchlejšieho rednutia kostí a teda aj väčšej možnosti vzniku zlomenín, bolestí chrbtice a kĺbov.

V dôsledku nedostatku estrogénu dochádza k úbytku vody z pokožky, čo sa navonok prejavuje ako tvorba vrások a zrýchlené starnutie kože.

Žiadna žena by sa so svojimi ťažkosťami nemala vopred zmierovať ani by sa ich nemala obávať. Ťažkosti totiž vôbec nemusia vzniknúť. Gynekológ úplne individuálne posúdi vhodnosť liečby vzniknutých ťažkostí, prípadne už preventívnej liečby. Hormonálna liečba zaistí žene pokoj do ďalších rokov i pocit osobnej, rodinnej i profesnej úspešnosti. Samozrejme, že vždy bude existovať určitá skupina žien, pre ktorú z najrôznejších zdravotných príčin nebude liečba použiteľná.

Jedným zo spôsobov, akým možno nahradiť nedostatok ženského hormónu (prípadne kombinácie hormónov), je aplikácia formou kožnej náplasti, ktorej neprekáža žiadna bežná denná hygiena. Náplasť sa vymieňa 2-krát za týždeň. Ženský hormón (prípadne kombinácia hormónov) sa z náplasti vstrebáva kožou a dávka je prispôsobená nárokom organizmu. Náplasti s rôznou koncentráciou hormónu dávajú lekárovi šancu vybrať správnu dávku lieku. Hormón aplikovaný týmto spôsobom nezaťažuje bunky pečene a nenúti denne si spomenúť na užívanie tabletky. Najmodernejšie trendy v medicíne uprednostňujú nielen zdravie pacientky, ale i jej pohodlie. Liečba týmito náplasťami pomôže odstrániť ťažkosti ženy, ochrániť jej zdravie do budúcich rokov a obávaná jeseň života môže byť pre ženu príjemne stráveným letom.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.