Koňhora

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koňhora
miestna časť obce Varín
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Žilinský kraj
Okres Žilina
Vodný tok Varínka
Súradnice 49°12′56″S 18°52′37″V / 49,215515°S 18,877044°V / 49.215515; 18.877044
EČV (do r. 2022) ZA
Poloha miestnej časti na Slovensku
Poloha miestnej časti na Slovensku
Map
Interaktívna mapa miestnej časti
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Koňhora je časť obce Varín, kopanica na úpätí Kysuckej vrchoviny.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Koňhora leží na severe katastrálneho územia obce Varín, severne od jeho intravilánu. Sever osady leží v hornatom teréne Kysuckej vrchoviny, na juhozápade zachádza do Žilinskej kotliny. Rieka Varínka tvorí východnú hranicu s obcou Krasňany, na severovýchode sa vypína Strážsky kopec, ktorý je prirodzenou hranicou Koňhory so susednými obcami Stráža a Lysica. Východnou stranou kopca sa dá dostať do obce Stráža, západnou stranou kopca vedie cesta do Lysice.

Vodstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Rieka Varínka

Extravilánom Koňhory pretekajú dva vodné toky IV. rádu. Prvý potok priteká zo západu, druhý zo severu. V hornej časti obce sa zlievajú a následne sa vlievajú do rieky Varínka, ktorá z východnej strany obteká Koňhoru. V minulosti bolo koryto potoka odklonené tak, že paralelne tiekol popri Varínke až do Varína. Tam pretekal centrom obce až k obecnému úradu, kde sa stáčal na západ a poháňal niekoľko mlynov. Do dnes sa zachoval už len mlyn Repáňovcov, ktorý je však tiež v dezolátnom stave. Ďalej podtekal železnicu a vlieval sa do Váhu. Pri stavebných prácach v osade bolo umelé koryto narušené a voda tak opäť tiekla priamo do Varínky, čím jeho staré koryto vyschlo a začalo zarastať.

V kopcoch nad stredom Koňhory pramení malý potôčik, ktorý preteká dolnou časťou osady a následne sa taktiež vlieva do Varínky.

Ochrana prírody[upraviť | upraviť zdroj]

V blízkosti Koňhory, na vodnom toku Varínka sa nachádza prírodná pamiatka Krasniansky luh.[1] Sčasti do oblasti zasahuje územie Národného parku Malá Fatra.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Osídlenie lokality je podložené náleziskami z kamennej, bronzovej i železnej doby. Slovanské kmene sa tu usídlili už v 8. – 9. storočí. V 13. storočí patrila Koňhora pod panstvo Varín so sídlom na Starhrade. Obyvatelia Koňhory sa venovali poľnohospodárstvu a chovu dobytka a oviec, vďaka čomu tu tiež vznikol salaš.

Výraznejší rozvoj Koňhory nastal v 20. storočí, keď sa zlepšila infraštruktúra. V roku 1962 bola Koňhora elektrifikovaná, v roku 1997 bol vybudovaný vodovod, v roku 1999 plynovod a následne aj kanalizácia. V Koňhore sa rozvinul drevársky priemysel a dodnes tam funguje píla na spracovanie dreva. V osade sa nachádza chatová oblasť.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Koňhora má asi 200 obyvateľov slovenskej národnosti.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Koňhora. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]