Kohút (armatúra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mosadzný kohút

Kohút je typ potrubného uzáveru, ktorý dovoľuje rýchle otvovrenie a uzatvorenie. Zároveň umožňuje pri plnom otvorení prietok plným prierezom potrubia. Pracovná časť kohúta je kužeľ alebo guľa. Ovládanie vyžaduje väčšiu silu, väčšinou je riešené pákou. Z tohoto dôvodu sa používajú len do svetlosti potrubia 100. Od plného otvorenia po plné uzavretie postačuje 1/4 otočenia páky. Páka väčšinou indikuje stav otvorenia kohúta: rovnobežná s potrubím pri otvorenom a kolmá naň pri uzavretom stave. Kohúty sa bežne vyrábajú zo sivej liatiny, mosadze alebo bronzu. Pre špeciálne kvapaliny alebo účely sa môžu použiť aj iné materiály, napríklad pre laboratórne aparatúry sú kohúty sklené.

Kohúty môžu byť: priame, rohové, dvojcestné, trojcestné a štvorcestné.

Nejednoznačné označovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Rez guľovým uzáverom

Kohút sa často zamieňa s ventilom. Napr. klasický vodovodný kohút rep. vodovodný kohútik na sanite je zväčša ventil (na plné otvorenie je potrebných niekoľko otáčok).

Guľový uzáver sa častejšie označuje ako guľový ventil (angl. ball valve) namiesto guľového kohúta (rýchle otvorenie, plný prietokový prierez).


Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • BARTOŠ, Josef; NOVÁK, Vítězslav; ŠLÉGL, Miroslav. Časti strojov II -III. Bratislava : Alfa, vydavateľstvo technickej a ekonomickej literatúry, n.p., 1978. 584 s.